
PSRM: Timofti a depășit termenul de desemnare a premierului. Experiența anterioară pare să-i contrazică
Socialiștii solicită anchetarea președintelui Nicolae Timofti pentru uzurparea puterii în stat. Potrivit lor, şeful statului ar fi încălcat Constituția pentru că nu a desemnat un prim-ministru până ieri, 14 decembrie. PSRM pare să uite însă că o situație similară a avut loc şi la începutul acestui an, când în urma alegerilor parlamentare prima desemnare a candidatului la funcţia de premier a fost făcută abia la 28 ianuarie, cu 40 de zile înainte de expirarea celor trei luni prevăzute de norma constituţională. Situaţia de atunci nu a fost contestată de nimeni. Mai mult, preşedintele Curţii Constituţionale a venit cu un comentariu în care a explicat cum „decurg” termenele în astel de cazuri.
・
„Am solicitat poziția, opinia și calificarea dacă Timofti a uzurpat puterea de stat. Sunt premize foarte clare să se înceapă procedura de demisie”, a declarat Igor Dodon
„Deja termenul este încălcat. Trei luni expiră pe 28-29 ianuarie. Dacă să dăm 45 de zile înapoi iese data de 14 decembrie. Până atunci președintele trebuia să desemneze ca Parlamentul să aibă 45 de zile pentru două încercări. Chiar dacă numești un prim-ministru se încalcă procedura de 45 de zile care se acordă Parlamentului”, a concluzionat socialistul.
Asemănărea
În acest context Agora menționează că la începutul acestui an a avut loc o situație similară, constituționalitatea căreia nu a fost contestată de nimeni. După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 (și validarea acestora pe 9 decembrie 2014) președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă în funcția de prim-ministru abia pe 28 ianuarie, cu aproape 40 de zile înainte de expirarea termenului de 3 luni - pe 9 martie 2015. Aceasta a fost prima desemnare.
Ulterior, Parlamentul a respins candidatura lui Iurie Leancă, președintele Nicolae Timofti a emis un nou decret pentru desemnarea lui Chiril Gaburici, iar ultimul a fost ales în calitate de prim-ministru.
Președintele CC, Alexandru Tănase a explicat pe blog „ecuația” situației de atunci, și anume că „termenul de 3 luni este un termen general limită pentru formarea Guvernului, începe să curgă de la data apariţiei circumstanţelor ce au determinat necesitatea formării unui nou Guvern, curge indiferent de declanşarea procedurilor de formare a noului Guvern sau/şi de efectuarea procedurilor de învestitură, include perioadele de consultare a fracţiunilor parlamentare şi a altor proceduri legale.”

Parafrazând spusele președintelui Curții Constituționale pentru situația actuală, termenul de trei luni de zile prevăzut de Constituţie pentru formarea Guvernului a început să curgă de la 29/30 octombrie 2015 (adoptarea moțiunii de cenzură/prezentarea demisiei în fața Președintelui). Acest termen curge indiferent de declanşarea procedurilor de formare a noului Guvern sau/şi de efectuarea procedurilor de învestitură, astfel încât expiră la 29/30 ianuarie 2016.
