ANRE a aprobat Regulamentul cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare

ANRE a aprobat Regulamentul cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat Regulamentului cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. Aceste prevederi erau necesare pentru a stabili reguli clare și de a evita situațiile de conflict în sfera alimentării cu apă și de canalizare. Noile prevederi vor permite încheierea contractelor individuale în blocurile locative.

În ședința ANRE de astăzi a fost aprobat proiectul Regulamentului cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare și a Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor la serviciile auxiliare furnizate de către operatori, în conformitate cu Legea pri¬vind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 303, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 13 decembrie 2013, care a intrat în vigoare la 14 septembrie 2014.

Regulamentul cu privire la serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, cuprinde norme cu privire la proiectarea, montarea, recepţionarea, exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor interne de apă şi de canalizare, încheierea contractelor de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, la evidenţa volumelor de apă furnizată consumatorilor de către operator, la plata apei, drepturile și obligațiile consumatorului și operatorului, la suspendarea, limitarea şi întreruperea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, la soluţionarea neînțelegerilor dintre operatori şi consumatori și Metodologia de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate, care, de asemenea, urmau să fie aprobate în temeiul articolului dat.

Publicitate

Anterior nu exista o metodologie de calcul pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, ci erau stabilite în baza devizelor de cheltuieli, iar mulți consumatori erau revoltați de deciziile autorităților publice locale în privința modului de calculare a tarifelor.

ANRE menționează că aprobarea Regulamentului cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare va avea un efect social şi economic pozitiv, inclusiv. Astfel, va fi creat cadrul secundar de reglementare necesar aplicării Legii privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare. Regulamentul respectiv va asigura transparenţa şi condiţiile de echitate în raporturile dintre consumatori şi operatorii sistemelor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile de monopol natural. De asemenea vor fi stabilite drepturile şi obligaţiile operatorului sistemului public de alimentare cu apă şi de canalizare şi drepturile şi obligaţiile consumatorului de servicii publice de alimentare cu apă şi de canalizare și va fi soluţionată problema legată de evidenţa volumelor de apă furnizată consumatorilor de către operator şi recepţionarea apei uzate.În plus Regulamentul respectiv va permite încheierea contractelor individuale în blocurile locative.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal