
Kommersant: România vinde Republicii Moldova arme nelicențiate
Publicația rusă Kommersant acuză România că în perioada 2014 - 2015 ar fi vândut arme nelicențiate unor țări precum Republica Moldova, Mozambic, Maroc, Azerbaidjan, și Ucraina. Ceea ce a adus țării vecine venituri de peste 70 milioane de euro. La momentul actual, România produce arme și echipament militar sub licența obținută încă în perioada sovietică și refuză să semneze acordul interguvernamental cu Rusia, transmite Agora.
・
Doar în 2014, Bucureștiul a semnat contractate de livrare a armamentului în valoare de circa 250 de milioane de euro (realizate în valoare de circa 159 de milioane de euro). O parte semnificativă a exporturilor constituie producția fabricată cu licențe expirate obținute încă în perioada sovietică, afirmă Kommersant.
Este vorba de vehicule blindate, sisteme anti-aeriene portabile, mortiere, mitraliere grele, rachete antitanc ghidate, arme de artilerie de diferite calibre (de la 76 mm la 152 mm), lansatoare de grenade, arme fără recul, arme de calibru mic, precum și tunuri antiaerian.
România a început să vândă armele de tip sovietic după trecerea în 2004 la standardele NATO. „Ei au acumulat în depozite un număr important de arme de care nu mai aveau nevoie și pe care le-ar dori să vândă”, a spus o sursă pentru Kommersant.
În 2014, România a importat armele produse pe baza licențelor sovietice în Pakistan, Burkina Faso, Egipt, Mozambic, Maroc, Arabia Saudită și Africa de Sud, în valoare totală de cel puțin 55 milioane de euro, iar în primele șase luni ale 2015 în valoare de circa 20 de milioane de euro.
De asemenea, România a livrat armament către țările post-sovietice. De exemplu, în 2014, în Republica Moldova, Azerbaidjan, Kazahstan și Ucraina au fost livrate produse militare în valoare de 1,5 milioane de euro (piese pentru aeronave, echipament de protecție chimică și arme de foc cu muniție). În 2015, lista a fost completată cu Uzbekistan. În total, către aceste țări în primele șase luni ale anului 2015 au fost livrate produse militare românești în valoare de circa 1,7 milioane de euro.