
VIDEO. Amânarea plăților vamale, posibilă sau nu în Republica Moldova
Odată cu semnarea Acordului de Asociere, autoritățile din Moldova s-au angajat să modifice cadrul legal și să-l alinieze normelor europene. Una din modificările care urmează a fi făcute se referă la amânarea plăților vamale la importul de mărfuri.
・
Expertul internaţional în facilitarea comerţului Nigel Moore consideră că Moldova ar trebui să-şi revadă viziunea asupra momentului achitării plăţilor vamale.
„Guvernanţii trebuie să privească amânarea plăţilor vamale ca pe o investiţie pe termen lung, care cu timpul, va duce la creşterea veniturilor la buget, întrucât importatorii vor beneficia de această facilitate pentru a-şi creşte importurile şi implicit afacerile”, este de părere Nigel Moore, expert internaţional în facilitarea comerţului.
Experții Programului USAID BRITE au elaborat o reformă care propune ca agentul economic să achite taxele vamale consolidat, o data în lună. Responsabilii de la Serviciul Vamal au găsit se pare o soluţie intermediară.
„Dacă astăzi agenții economici achită în mod obligatoriu drepturile de import anticipat, după implementarea acestei proceduri agenții economici urmează să obțină mărfurile să i se acorde liberul de vamă, iar termenul de achitare a dreptului de import urmează să fie prelungit cu 10 zile de la validarea declarației vamale”, a declarat șefa Direcției valoare în vamă și clasificarea mărfurilor a Serviciului Vamal, Natalia Ciumacenco.
La prima etapă acest mecanism urmează să fie aplicat doar pentru 89 de agenti economici autorizați.
„Acest termen urmează a fi prolungat sau eșalonat cu condiția în care agentul economic depune o garanție la bugetul de stat. În cazul în care agentul nu-și onorează obligațiunile față de stat, atunci Serviciul Vamal va putea încasa aceste sume din garanția depusă”, a mai adăugat Ciumacenco.
Proiectul se află în prezent pe masa responsabililor de la Ministerul Finanţelor, care încă nu au un răspuns dacă propunerea va fi sau nu avizată.
„Oportunitatea introducerii conceptului respectiv în legislația vamală națională se examinează și se analizează în centextul impactului asupra bugetului public național și al agenților economici. Despre rezultatul examinării conceptului de amânare a termenului de plată a obligației vamale se va comunica ulterior”, se menționează într-un răspuns oferit pentru Agora de Ministerul Finanțelor.
Potrivit experţilor, amânarea plăților vamale ar permite reducerea costurilor suplimentare şi a veniturilor ratate de importatori care anual se cifrează la peste 17 milioane de lei. Subiectul a fost discutat în cadrul unei emisiuni realizate de Agora. În studio au fost prezenți Alexei Cereteu, reprezentant al unei companii de brokeraj, expertul economic Victor Ciobanu și Adrian Gheorghiță, coordonator al Comitetului comerț și producere, Camera americană de comerț.
Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei Update Moldova, organizată cu suportul financiar al proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător (USAID BRITE).