Ideea unei spălătorii și curățătorii i-a apărut tânărului strășenean Alexei Țîsari și familiei sale acum 10 ani, când oamenii din localitate nu prea aveau mașini de spălat și nu fiecare casă avea acces la apă de la robinet. În 2011, familia și-a extins afacerea cu ajutorul programului de finanțare PARE 1+1 și a fondat întreprinderea „Dalexmar Lux”, printre clienții căreia este acum chiar Spitalul Raional din Strășeni.
Alexei Țîsari povestește că în 2004 familia sa a deschis o mică afacere de spălare și curățare a albiturilor și covoarelor. „Ne-am deschis pentru oamenii din oraș, fiindcă pe vremea aceea nu era apă în Strășeni, iar noi aveam o fântână în curte. De la început a fost mai greu să convingem oamenii că e mai ușor să vii la noi să speli decât să cari apă de la fântână, de departe, să o încălzești... Dar am izbutit”, povestește tânărul.
„N-am vrut să plec peste hotare”
Pe parcursul timpului, când oamenii din localitate au început să-și procure mașini de spălat personale, antreprenorul a înțeles că e nevoie de o schimbare. „Tatăl meu era plecat peste hotare, de prin 1996. Cu banii câștigați de el în Rusia am reușit să ne extindem afacerea și să ne orientăm către persoane juridice. Așa, în 2011 am fondat SRL-ul „Dalexamar Lux”, denumire formată din numele meu, al tatălui și a memei: Dumitru, Alex și Maria. Am decis să-mi fac o bucată de pâine pe loc, ca să nu plec peste hotare”, spune bărbatul.
Alexei afirmă că au trecut vreo doi ani până au început a veni clienții permanenți. „Am dat reclamă la televiziunea locală, am mai lipit un pic ștrengărește anunțuri pe stâlpi, toată publicitatea o făceam noi. Investițiile inițiale au fost de vreo 17-18 mii de euro. Apoi am aflat de posibilitatea de a ne recupera o parte din bani prin programul PARE 1+1. Europenii investesc în noi bani și mi-am spus: de ce să nu ne încercăm norocul, mai ales că cheltuielile au fost mari”, explică antreprenorul.
Cu banii rambursați, Alexei Țîsari a reușit să cumpere utilaj nou și să amenajeze spălătoria. „Este un program bine-venit care ajută considerabil antreprenorii. Participanți au fost mulți, am văzut foarte multe idei interesante. Mă mândresc măcar cu faptul că am încercat și mi-a reușit. Era mai rău dacă nu încercam deloc”, afirmă Alexei Țîsari.
Totuși, bărbatul spune că este foarte complicat să ridici o afacere în Moldova. „Pe de o parte, sfera serviciilor e interesantă, este mult de lucru, dar ea depinde tare mult de populație. Acum ne este mai complicat, din păcate, în Moldova cresc prețurile serviciilor, pentru că și prețurile la energie electrică cresc, oamenii sărăcesc... Cu toate acestea, nu am regretat niciodată că am ridicat afacerea, fiindcă este lucrul meu, îl fac pentru mine, îl fac cinstit”, spune antreprenorul.
„Oamenii trebuie să încerce dacă au o idee care merită”
Acum „Dalexmar Lux” are câteva contracte cu instituțiile din localitate, printre care Spitalul Raional Strășeni, o bază de odihnă pe malul Ghidighiciului și Centrul de Sănătate Publică. El are și un sfat pentru oamenii care vor să-și construiască o afacere. „Antreprenorii trebuie să încerce dacă au o idee care merită, să calculeze bine toate posibilitățile, să nu dea mâinile în jos la primele greutăți. În Moldova e greu de ridicat o afacere, dar e posibil”, recunoaște Alexei Țîsari.
Acest articol face parte din Campania „Europa pentru Moldova” care vine să reflecte schimbările ce au loc în țara noastră în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană.
Vezi și aceste știri

Firma finlandeză de gaze Gasum spune că Rusia va întrerupe sâmbătă furnizarea de gaze naturale către Finlanda

Ce se întâmplă la Hotelul Național? Chironda zice că a început demolarea, iar Primăria solicită implicarea agențiilor de stat din domeniu
