*Acest material este sponsorizat

Orange Digital School. Burse pentru studenţi şi tineri profesori în domeniul IT

Orange Digital School. Burse pentru studenţi şi tineri profesori în domeniul IT
Foto: Orange

Orange Moldova răspunde necesităţilor tinerei generaţii şi îi oferă acces la servicii digitale prin intermediul programului naţional „Orange Digital School”. Acesta este dezvoltat de către Fundaţia Orange în scopul susţinerii educaţiei digitale din Moldova.

Unul din proiectele aflate sub umbrela Orange Digital School este şi „Susţinerea tinerilor profesori de informatică din zonele rurale şi Burse de excelenţă pentru cei mai buni studenţi în IT”. Acesta este dedicat studenţilor de la facultăţile cu profil IT şi tinerilor profesori de informatică din zonele rurale şi presupune oferirea a 10 burse de excelenţă pentru studenţii de la facultăţile cu profil IT şi suport financiar şi logistic pentru 20 de profesori.

Liudmila CLIMOC, Director General Orange Moldova: „Orange Moldova susţine progresul tehnologic şi revoluţia digitală. Ne dorim să aducem cât mai aproape de oameni servicii digitale accesibile şi utile pentru fiecare. În acest sens, prin intermediul Fundaţiei Orange, dezvoltăm proiecte ce contribuie la educaţia tinerilor în domeniul IT, cât şi a sectorului în general. Suportul oferit tinerilor profesori şi viitorilor specialişti va aduce pe viitor valoare adăugată dezvoltării societăţii, or asta înseamnă să contribuim la facilitarea vieţii de zi cu zi prin utilizarea componentei digitale”.

Sub umbrela Orange Digital School sunt implementate şi alte proiecte majore, care vin să asigure în învăţământul din ţara noastră accesul la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniul tehnologiilor informaţionale.

Ion Şişcanu, Vice-ministru al Educaţiei: „Prin intermediul acestui proiect, Fundaţia Orange Moldova promovează angajarea tinerilor profesori de informatică în instituţiile de învăţământ rurale din Moldova, unde se înregistrează o lipsă acută de cadre didactice”.

Sergiu POSTICĂ, Preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Specialiştii în IT sunt tot mai solicitaţi pe piaţa muncii atât din Moldova, cât şi din întreaga lume. Iată de ce, fiind un operator digital, ne propunem să contribuim la digitalizarea societăţii prin investiţii în infrastructură şi educaţie. Proiectul naţional Orange Digital School va contribui la ştergerea barierei digitale, prin crearea unui mediu oportun, pentru ca tânăra generaţie să înveţe şi să utilizeze tehnologiile.”.

Susţinerea tinerilor profesori de informatică din zonele rurale

Programul de Susţinere a Tinerilor Profesori de Informatică din Zonele Rurale are drept scop susţinerea tinerilor profesori de informatică, care activează în instituţiile rurale din Moldova. Astfel, 20 de pedagogi primesc câte un laptop şi suport financiar în valoare de 25 000 de lei anual. Regulamentul concursului poate fi găsit vizitând pagina www.eac.md sau pe http://orange.md/?c=1&sc=12&n=868.

ANA CEBAN, profesoară de informatică, Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”, Orhei: „Un astfel de suport este foarte bine venit, în special profesorilor de informatică. Și asta pentru că noi trebuie să lucrăm cu softuri performante, să muncim mai mult și acasă, pentru a veni în fața elevilor pregătiți corespunzător”.

Burse de Excelenţă pentru cei mai buni studenţi în IT

Programul “Burse de Excelenţă în IT” presupune oferirea a 10 burse de excelenţă pentru studenţii din domeniul IT, care îşi fac studiile în colegii şi universităţi. Prin intermediul acestuia, Fundaţia Orange contribuie la stimularea tinerilor înmatriculaţi la specialităţile IT, care au demonstrat merite deosebite în procesul de studii şi implicare în activităţi ce ţin de dezvoltarea tehnologiilor informaţionale. În cadrul programului sunt oferite, în bază de concurs, 10 burse a câte 12000 lei:

- 3 burse sunt oferite elevilor din ultimul an de studii, din cadrul colegiilor cu profil IT;

- 7 burse sunt oferite studenţilor din ultimul an de studii (ciclul Licenţă), cu frecvenţă la zi, de la specialităţile IT, înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ superior din ţară. Regulamentul concursului poate fi găsit vizitând pagina www.eac.md sau pe http://orange.md/?c=1&sc=12&n=869

 Eugenia LATU, studentă Universitatea Tehnică din Moldova: “ Această bursă înseamnă pentru mine o recunoaștere a eforturilor depuse pentru a deveni un student bun, dar în același timp și o motivare. Proiectul încurajează tinerii înmatriculaţi la specialităţile IT, motivându-isă studieze conştiincios, să înregistreze succese în domeniul tehnologiilor informaţionale, astfel contribuind la dezvoltarea lor personală şi profesională.”

Parteneriat pentru educaţia digitală

Proiectul „Susţinerea tinerilor profesori de informatică din zonele rurale, oferirea burselor de excelenţă pentru studenţii de la facultăţile cu profil IT” este implementat de Centrul de Informaţii Universitare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange.

Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Acest proiect s-a bucurat de o popularitate enormă. Pentru a deveni beneficiari, la concurs şi-au depus dosarele 75 de profesori din 80 de instituţii rurale, din 29 de raioane ale ţării. La fel de solicitate au fost şi cele 10 burse de excelenţă în IT, pentru fiecare aplicând câte 3 tineri care îşi fac studiile în 5 universităţi şi 3 colegii cu profil IT. Finaliştii au fost selectaţi printr-un concurs riguros de către o comisie independentă de experţi, din componenţa căreia au făcut parte reprezentanţi ai comunităţii academice, ai Ministerului Educaţiei şi ai Centrului de Informaţii Universitare etc.”

 

Orange Digital School a fost lansat în anul 2015 iar până acum peste 36 de mii de persoane au beneficiat de program. Acesta include 4 proiecte importante în domeniul educaţiei digitale:

 • Orange Wi-Fi Cafe în universităţi şi Orange Digital Lab în colegii, prin intermediul cărora sunt dotate spaţii dedicate cu echipamente IT şi este oferită conexiune gratuită la internet WiFi şi în bandă largă
 • Incluziunea Digitală Rurală, prin intermediul căruia şcolile rurale sunt dotate cu echipament IT: laptop, proiector şi ecran
 • Susţinerea tinerilor profesori de informatică din zonele rurale şi Burse de excelenţă pentru cei mai buni studenţi în IT, prin intermediul căruia este oferit suport financiar şi logistic tinerilor profesori de informatică din şcolile rurale, dar şi celor mai sârguincioşi tineri care îşi fac studiile la facultăţi cu profil IT.

 

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange Moldova a fost înfiinţată în anul 2009. Până în prezent, datorită investiţiilor sale, au fost dezvoltate cca 50 de proiecte în patru mari domenii: sănătate şi dezabilități, cultură, ajutor social populaţiei şi educaţie digitală. Beneficiari ai proiectelor Fundaţiei Orange Moldova sunt cca 200 de mii de persoane din toată ţara.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Ion Ceban sesizează PG și CNA, nemulțumit de felul în care guvernarea gestionează criza carburanților

Ion Ceban sesizează PG și CNA, nemulțumit de felul în care guvernarea gestionează criza carburanților

În luna mai, Republica Moldova va plăti cu 275 de dolari mai puțin pentru o mie de metri cubi de gaz

În luna mai, Republica Moldova va plăti cu 275 de dolari mai puțin pentru o mie de metri cubi de gaz

Alarmă falsă cu bombă la Inspectoratul de Poliție și Spitalul Raional Soroca. Un bărbat a fost reținut

Alarmă falsă cu bombă la Inspectoratul de Poliție și Spitalul Raional Soroca. Un bărbat a fost reținut

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus
 • 2
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
 • 3
  Andrzej Duda, în Rada Supremă: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”
 • 4
  Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.