VIDEO. „Drumul miliardului” prin declarațiile lui Streleț, în timpul și după funcția de premier

VIDEO. „Drumul miliardului” prin declarațiile lui Streleț, în timpul și după funcția de premier

Actualul lider interimar al PLDM și fostul prim-ministru Valeriu Streleț a declarat la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4 că „furtul miliardului e o operă comună, toți vor intra în istorie și toți vor trebui să răspundă”. Cu toate acestea, pe vremea în care era șef al Executivului, Streleț a afirmat de câteva ori că nu este vorba de un miliard de dolari, inclusiv la întâlnirea cu fostul premier al României, Victor Ponta. Agora a urmărit cum s-au schimbat expresiile lui Streleț despre frauda bancară de la desemnarea în funcția de premier și până acum. 

10 august 2015: „Dacă vorbim despre prejudiciul real adus statului prin garanțiile oferite de către Guvern și împrumuturile preferențiale acordate de BNM acesta se ridică la 12,8 miliarde lei, valorificate, ceea ce nu este un miliard de dolari așa cum se vorbește. Asta nu ne calmează. Este o sumă imensă”, a afirmat Streleț pentru Unimedia.

27 august 2015: Valeriu Streleț se întâlnește cu premierul Român de atunci, Victor Ponta. Întrebat dacă a auzit de jaful din sistemul bancar, Ponta răspunde: „Sigur că am auzit de celebrul miliard”. Urmează replica lui Valeriu Streleț: „Nu este un miliard, este mai puțin, dar a intrat în uz expresia”.

Pe data de 29 octombrie, Guvernul Streleț este demis prin moțiune de cenzură. Peste câteva zile după demisia sa, Streleț vorbește despre frauda bancară în alți termeni decât o făcea când era șef al Executivului.

10 Noiembrie 2015: „Furtul miliardului s-a făcut cu buna știință a BNM, CNA și PG. Dacă ar fi băgat la timp pe cineva din managementul executiv al băncilor implicate, poate furtul nu ar fi avut așa amploare”, declara Streleț pentru ProTV.

13 decembrie 2015: „Eu am speranța că aceste partide vor înțelege profunzimea mizeriei în care ne-am pomenit și noi și țara, și vor înțelege că nu prea există soluții de alternativă. Vor înțelege că doar printr-o resetare profundă a situației, doar prin scoaterea din captivitate a instituțiilor, doar prin operarea anumitor demisii a persoanelor odioase care au fost părtași la furtul miliardului, doar așa am putea avea o speranță să recăpătăm încrederea oamenilor.

17 decembrie 2015: „Vor intra în istorie toți: și PG cu Gurin în frunte, și CNA cu Chetraru în frunte, și BNM cu Drăguțanu în frunte, și PD care controlează aceste instituții, prin furtul respectiv. Liderul PLDM e deja vizat, chipurile prin probe și evidențe. Așa că, e o operă comună, din păcate. Cei care au fost regizorii și actorii acestui furt au fost complici”, a spus Streleț la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal