Zdg: Plahotniuc a câștigat sondajul pentru funcția de premier, grație postacilor din instituțiile statului

Zdg: Plahotniuc a câștigat sondajul pentru funcția de premier, grație postacilor din instituțiile statului

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au descoperit că din interiorul unei instituții de stat s-a votat masiv pentru Vladimir Plahotniuc, în cadrul unui sondaj care solicita opinia cititorilor în privința viitorului Prim-ministru. Se constată că sondajul a fost manipulat, astfel că Vladimir Plahotniuc a obținut 65%, iar aceste date au fost ulterior utilizate de sursele media afiliate Partidului Democrat.

Pe pagina web a Ziarului de Gardă a fost inițiat un sondaj on-line care îndemna cititorii să aleagă cine cred ei că va fi următorul premier desemnat. Mai exact, întrebarea sondajului sună așa: „Preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a promis că săptămâna viitoare (?!) va fi făcut public numele viitorului premier. Cine va fi „norocosul”, care va pune mâna pe guvern?” Variantele propuse erau Vlad Plahotniuc, Ion Sturza, Maia Sandu, Iurie Leancă, Andrian Candu, un „străin” și „Tot unul de-al lor”.

Marți, 9 decembrie, numărul de votanți pentru varianta Vlad Plahotniuc a început să crească spectaculos. Mai exact, între orele 14:11 și 16:55, s-a votat de zeci de ori pe minut de pe adresa de IP 89-32-230-130.sta.cts.md. Terminația „cts.md” vorbește despre faptul că respectivul IP aparține Întreprinderii de Stat „Centrul de telecomunicaţii speciale” (CTS), companie ce asigură funcţionarea şi dezvoltarea sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii statale protejate. Altfel spus, este compania care asigură accesul la internet pentru instituțiile importante ale statului (Guvern, Parlament, ministere etc).

Publicitate

Reiese că s-a votat pentru Plahotniuc din interiorul unei instituții de stat. Între orele 20:05 și 22:46 ale aceleiași zile de marți, 9 decembrie, s-a votat, de această dată cu o frecvență mai mică, de pe un alt IP, iar a doua zi, începând cu ora 8.44, a început din nou votul de pe IP-ul 89-32-230-130.sta.cts.md al instituției de stat.

La fel s-a întâmplat și vineri, 11 decembrie, de la începutul zilei de muncă până la finele ei, reieșind că cineva a utilizat resursa publică pentru un vot masiv acordat lui Vlad Plahotniuc.

Au urmat două zile de pauză (sâmbătă și duminică). Votul de pe IP-ul ce aparține Centrului de telecomunicaţii speciale a fost reluat luni, între orele 14:22 și 16:14, dar și marți, pe parcursul întregii zile, cu un randament de aproximativ 20 de voturi pe minut, în unele perioade de timp. Astfel, Vladimir Plahotniuc înregistrează în acest moment 65% (peste 5 mii de voturi), acordate preponderent de pe un IP dintr-o instituție publică. Această manipulare/falsificare a sondajului de pe zdg.md a fost urmată de zeci de postări pe rețelele de socializare și pe blogurile și site-urile afiliate Partidului Democrat, toți făcând trimitere la rezultatul sondajului de pe zdg.md care-l dă învingător, în preferințele oamenilor pentru fotoliul de premier, pe Vlad Plahotniuc, remarcă jurnaliștii de la Ziarul de Gardă.

...

Ei mai spiun că de pe un număr restrâns de IP-uri vin foarte multe comentarii care laudă activitatea Partidului Democrat și, mai ales, a lui Vlad Plahotniuc și critică dur alte formațiuni politice/civice și liderii lor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal