O tehnologie elaborată în Danemarca majorează cu 150% producția de biogaz. Inovația poate fi aplicată și în Moldova

O tehnologie elaborată în Danemarca majorează cu 150% producția de biogaz. Inovația poate fi aplicată și în Moldova

Cercetătorii din Danemarca au elaborat o tehnologie care majorează cu 150% productivitatea centralelor de biogaz. Testarea noii metode a avut loc în cadrul întreprinderii daneze Kinetic Biofuel, dar poate fi aplicată și în țara noastră, datorită costurilor reduse pe care le implică.

Întreprinderea daneză Kinetic Biofuel a testat cu succes o metodă care permite majorarea cu 150% a producției centralelor de biogaz. Inovația constă în adăugarea a 10% de bricheți din paie slab presați, în fermentatorul instalației de biogaz. Acest fapt permite creșterea materiei uscate din centrală.

„Dacă vom pune doar paiele ele se vor ridica la suprafață. Însă datorită faptului că ele au fost mărunțite în timpul procesului de brichetare, celuloza este mai ușor disponibilă în reactor. Uneori există problema gunoiului de grad care este prea apos. Aceasta este una din modalitățile pentru a crește materia solidă din centrala de biogaz. Tehnologia respectivă nu este încă utilizată la o scară largă, fiindcă recent au fost finisate testele. Majoritatea companiilor încearcă să crească ponderea materiei uscate din reactor, iar aceasta este una din soluții ”, declară Laura Hurni Jensen care reprezintă clusterul Energy Zeeland.

Publicitate
...

Kinetic Biofuel face parte din clusterul Energy Zeeland, care este o organizație independentă non-profit. Clusterul ajută membrii săi să accelereze implementarea tehnologiilor verzi.

...

„Dacă o anumită cantitate de paie absoarbe un litru de apă, atunci bricheții fabricați din aceeași materie pot absorbi 3 sau 4 litri”, ne spune Karsten Kristensen de la întreprinderea Kinetic Biofuel, unde a fost testată noua tehnologie.

...

Biogazul reprezintă o substanță gazoasa rezultată în urma procesului de digestie anaeroba a diferitelor resturi organice, fără ajutorul oxigenului, într-un recipient numit „fermentator". Acest gaz rezultat conține 45-70% metan. Materia primă utilizată poate fi: gunoi de grajd, nămol de epurare, deșeuri vegetale, deșeuri menajere, deșeuri biodegradabile, culturi energetice și orice alte produse biodegradabile. Sistemele care produc biogaz folosesc bacterii pentru a descompune materia organică umedă.Biogazul este utilizat pentru producția de căldură sau cogenerarea de electricitate și căldură. Eventual el poate fi purificat și livrat în rețeaua de gaze naturale.

La întreprinderea Kinetic Biofuel există și un laborator unde se efectuează testarea materiei care poate fi utilizată în instalațiile de biogaz. „Dacă un amestec utilizat în micro-centralele de biogaz va produce mai mult biogaz față de ceea ce utilizăm în prezent , atunci el va fi aplicat ulterior pe scară largă. Nu este exclus să obținem în viitor rezultate mai bune”, ne spune Karsten Kristensen .

...

Întreprinderea Kinetic Biofuel din Danemarca are o fabrică de biogaz care utilizează dejecțiile animale, porumb și paie. Fermentatorul are o capacitate de 12 m3, iar producția fabricii de biogaz este de 8 MW termici și electrici/zi.

...

Producția de biogaz în Danemarca a atins cifra de 4,6 PJ/an (1.27 milioane MWh), potrivit ultimelor date statistice disponibile. În prețul înalt al gazului natural din această țară permite purificarea biogazului și livrarea în rețeaua de gaze naturale, în cazul fabricilor mari de biogaz.

Danemarca are o pondere de 27% a energiei produse din surse regenerabile. Guvernul acestei țări și-a propus ca până în 2050 energia produsă să fie 100% din surse regenerabile.

În Republica Moldova producerea de biogaz este la o etapă incipientă. Una din piedicile pentru dezvoltarea acestei industrii, este legislația care nu oferă garanții de recuperare a banilor investiți. Totodată tariful care este aprobat astăzi de ANRE nu este atractiv.

În țara noastră prima fabrica de producere a biogazului pe bază de deșeuri animaliere funcționează din 2004, în localitatea Colonița. Anul trecut întreprinderea a livrat în rețeaua electrică 318 mii de kWh, cu un tarif de 1,73 lei/kWh.

Cea mai mare fabrică de producere a biogazului se află în raionul Drochia și aparține companiei Südzucker Moldova, având o capacitate de producere a energiei electrice de cca 2.4 MW/h. Biogazul este produs din borhotul de sfeclă.

Top-managerul Südzucker Moldova, Alexander Koss a remarcat recent „ineficienţa investiţiilor” în biogaz, pe care întreprinderea le obţine la Drochia din procesarea pulpei de sfeclă de zahăr.

„Calculul preliminar al rentabilităţii investiţiilor în această direcţie importantă pentru ţară în prezent nu mai este actuală. Un an întreg am negociat tariful la energia electrică, evident în valută naţională, şi, în rezultat, astăzi tariful nostru la „energia verde” este practic de două ori mai mic decât tariful operatorilor de pe această piaţă. Deşi ar trebui să fie invers”, a menţionat Alexander Koss.

În ciuda situației nefavorabile din țara noastră, în 2016 întreprinderea MolFarmGroup urmează să construiască o fabrica de biogaz cu o putere de producere de un MW, care va funcționa pe baza de dejecții de la circa 100 de bovine de la ferma întreprinderii.

Acest articol a fost realizat în urma vizitei de studiu în Danemarca organizate de Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie din Moldova, INBIOM (Danish Innovation Network for Biomass) şi Programul Enterprise Europe Network.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal