IMI-NOVA este unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova care a instalat un sistem fotovoltaic. Ideea a fost inspirată în urma deplasărilor în țările UE, unde aceste tehnologii au devenit foarte populare. În cadrul Institutului urmează a fi implementate și alte proiecte, care vor contribui la sporirea eficienței energetice.
Institutul IMI-NOVA a fost fondat în cadrul unui proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Franței în anul 1995 în Chișinău. În cadrul instituției sunt pregătiți specialiști în relații economice internaționale, finanțe și bănci, business și administrare, contabilitate, marketing și logistică, turism, precum și relații internaționale, drept, politologie și științele ale comunicării.
Recent, proiectul Institutului IMI-Nova a fost desemnat drept cel mai bun proiect în domeniul energiei fotovoltaice, în cadrul Galei Moldova Eco-Energetică 2015. De remarcat faptul că IMI-Nova este unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova, care și-a instalat un sistem fotovoltaic și livrează energie electrică în rețea .
Pe acoperișul Institutului a fost montat un sistem fotovoltaic din 300 de panouri, cu o capacitate de 20 kW. Panourile fotovoltaice asigură până la 50% din necesitățile în energie electrică a instituției, iar Investiția de 380 mii lei provine din surse proprii.
„Am călătorit foarte mult prin țări precum Germania, Grecia și alte țări europene, unde am văzut ha de panouri fotovoltaice care produc energie verde. Astfel, am decis și noi să implementăm această tehnologie. Dacă fiecare ar produce câțiva kW de energie regenerabilă, atunci Republica Moldova ar deveni mai independentă energetic.”, ne spune Nicolae Răilean, șef relații cu publicul de la Institutul IMI-Nova.
Recent ANRE a oferit un tarif de 1,9 lei/kWh, pentru energia electrică livrată în rețea de Institutul IMI-Nova.
„Iarna panourile solare au un randament destul de mic și acoperă 10% din consumul energetic al universității. Vara în schimb această cifră ajunge până la 40-50%. Am semnat un contract de livrare a energiei electrice cu Gas Natural Fenosa pentru a livra surplusul de energie electrică în week-end, precum și în perioada sărbătorilor, când există surplus de energie electrică.
Am primit un preț foarte bun pentru panourile fotovoltaice pe care le-am instalat, astfel că an avut un sinecost mai mic, față de alte instalații de acest gen de la noi din țară. Din acest motiv ANRE a calculat un tarif de livrare de doar 1,90 lei/kWh”, remarcă Nicolae Răilean.
Anterior Institutul a achiziționat un cazan pe peleți care s-a răscumpărat într-o perioadă de 4 ani, iar în prezent sunt instalate ferestre termopan, pentru a avea o eficiență energetică sporită.
„Subiectul eficienței energetice a devenit pentru mine ca un drog. Acum urmează ca iluminarea din Institut să fie asigurată de becuri LED, pentru a obține o economie suplimentară de energie electrică. În viitor mă gândesc să instalăm un sistem de ventilare cu recuperatoare de căldură și pompe de căldură, care sunt mai ușor de întreținut și oferă un randament foarte bun”, remarcă șef relații cu publicul de la Institutului IMI Nova.
Totuși el remarcă faptul că „nu am reușit să obținem granturi, fiindcă suntem o universitate privată. Sper totuși ca pe viitor situația să se schimbe și să putem beneficia de finanțări nerambursabile, care să ne ajute la eficientizarea energetică a Institutului IMI-Nova”.
Acest articol face parte din Campania „Europa pentru Moldova” care vine să reflecte schimbările ce au loc în țara noastră în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană.
Vezi și aceste știri

Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea

Ar fi deposedat două persoane de apartamente prin fals în acte. Un bărbat din Cahul va fi judecat pentru escrocherie
