Preţulul la produsele de panificaţie poate să se majoreze cu 12-15%

Preţulul la produsele de panificaţie poate să se majoreze cu 12-15%

Producătorii de pâine susţin că activează în pierdere de când s-au majorat tarifele la sursele energetice, ceea ce a dus în lanţ la majorarea preţurilor pentru materia primă. În aceste condiţii, se cere scumpirea produselor de panificaţie cu 12-15%. O declaraţie în acest sens a făcut Angela Şeremet, director economic al Combinatului de panificaţie „Franzeluţa”, potrivit IPN.

În cadrul emisiunii „Dialog” de la postul de televiziune Agro TV Moldova, Angela Şeremet a spus că Franzeluţa, ca să nu falimenteze în următorii ani şi să-şi acopere costurile de producţie, trebuie să ajusteze preţurile cu 15%. „S-au majorat costurile la producerea pâinii, în special din cauza majorării preţului făinii. S-au majorat şi tarifele la sursele de energie, ceea ce a dus la majorarea costurilor de producere. Majorarea tarifelor la energie a dus şi la majorarea preţurilor la materia primă, cum ar fi uleiul, drojdiile, majorarea costurilor de împachetare. La Franzeluţa nu s-au majorat preţurile la produsele de panificaţie, ceea ce a dus la majorarea pierderilor companiei”, a spus directorul comercial.

Angela Şeremet a adăugat că la Franzeluţa, până la finele anului curent, nu se vor ajusta preţurile. „Vom munci din rezervele interne. Dar pâinea generează pierderi pentru întreprindere”, a menţionat directorul economic. În 11 luni ale anului curent compania a avut 15 milioane de lei pierderi la producerea pâinii.

Publicitate

Mihai Suvac, șef de direcție la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a spus, în aceeași emisiune TV, că la orice produs este nevoie de rentabilitate. Astfel, în cazul în care produci, spre exemplu, pâine la utilaje vechi, care consumă multă energie, suferi pierderi, respectiv ai nevoie de reutilarea întreprinderii. „Dar cum să faci această reutilare dacă nu ai venit de la producere? Aş zice că aceste companii de panificaţie sunt între ciocan şi nicovală, ele acum sunt pe linia de plutire, dar nu ştiu cât va dura aceasta”, a menționat șeful de direcție.

Cât ține de recolta de grâu, Mihai Suvac a menționat că anul acesta este cu 15% mai mică decât anul trecut, când am avut o recoltă record. În acest an s-au recoltat 925 de mii de tone de grâu, 60% a fost grâu alimentar. În ţară mai sunt 520 de mii de tone, iar necesitatea pentru a asigura consumul intern este de circa 350 de mii de tone. Din acest punct de vedere, țara este asigurată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal