Potrivit reprezentanților Asociaţiei Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova, StarNet oferă ilegal cele mai bune oferte la cele mai mici preţuri recurgând la acțiuni de piraterie prin care sunt difuzate zeci de posturi TV şi filme fără a fi respectate drepturile de autor.

„În vara anului 2011, după câteva luni de la lansarea oficială a serviciului IPTV, compania Starnet şi-a permis o încălcare gravă, prin piratarea a peste 100 de canale din afara listei de posturi TV autorizate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Aceste posturi, oferite fără contract, au fost în mod deschis puse la dispoziţia tuturor abonaților serviciului IPTV, începând cu lunile aprilie-mai 2011. Majoritatea posturilor nici nu aveau drepturi pe teritoriul RM” a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale a Radiodifuzorilor din RM, Vladimir Topal.

Potrivit lui Topal, aceste încălcări au fost sesizate şi Starnet s-a ales cu amenzi de 1800 şi 5400 lei, ca mai târziu să le fie retrasă licenţa de către CCA. Au urmat procese de judecată în urma cărora compania Starnet a avut câștig de cauză.

„Acum, aceste posturi pot fi accesate prin altă modalitate. Descărcând un VLC player primiţi aceleaşi posturi, dar altfel ascunse. Inițial efectuând un „trace” (urmărire a semnalului), găseai că posturile sunt oferite de pe server-ul Starnet, apoi s-a mai lucrat la „măturarea urmelor”, şi acum serverul se află în Marea Britanie sau oriunde, numai nu în Moldova. Compania Starnet lucrează fără autorizație (din motiv că IPTV nu este reglementat) şi care până acum piratează o lista impunătoare de posturi, astfel creând o concurenţa neloială pe piața republicii”, a declarat Ghenadie Osoianu, directorul companiei ELECHSERVICE-GRUP care prestează servicii de televiziune în localităţile din nordul Moldovei.

Contactați de Agora, reprezentanții companiei StarNet au respins acuzațiile și au declarat că își rezervă dreptul de a-i acționa în judecată pe cei care denigrează imaginea companiei.

„Este regretabil faptul ca operatorii de cablu își permit astfel de acuzații la adresa StarNet, o companie care prestează servicii de Internet de mai bine de 10 ani pe piață și deservește aproape 100 de mii de clienți, la nivel national. În privința serviciului de IPTV, trebuie să menționăm că StarNet este platforma prin care acest serviciu ajunge în casele utilizatorilor. Partenerul companiei, firma TVBOX este cel care oferă conținutul media. Aducem asigurările noastre că toate canalele din grila StarNet oferite spre vizionare clienților sunt acoperite prin contracte și sunt 100% conținut legal. Pentru că vrem să avem transparență deplină în acest caz, suntem deschiși să arătăm aceste contracte și să oprim valul de acuzații false care ni se aduc. În aceeași ordine de idei, vrem să menționăm că StarNet va da în judecată companiile și persoanele fizice care și-ai permis să denigreze imaginea StarNet, astfel prejudiciind activitatea companiei", a declarat pentru Agora purtătorul de cuvânt al companiei StarNet, Irina Ghelbur.

Menționăm că rețeaua de fibră optică trasată până în prezent de compania StarNet cuprinde 15 orașe din țară, însumând aproape 100 000 de clienți la serviciile de Internet, Televiziune și Telefonie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!