Nor de poluare toxică la Beijing după emiterea celui de-al doilea cod roșu

Nor de poluare toxică la Beijing după emiterea celui de-al doilea cod roșu

Capitala Chinei, Beijing, este acoperită sâmbătă de o ceața toxică, după emiterea celui de-al doilea cod roșu - de nivel maxim - de poluare, fără a mai atinge însă vârfurile din ultimele săptămâni. Locuitorii își pun chiar întrebări asupra eficienței măsurilor drastice adoptate, transmite AFP, citat de agerpres.ro.

Codul roșu emis de autoritățile municipale a intrat în vigoare sâmbătă în zori și va fi menținut până marți. Departamentul pentru mediu a decis închiderea uzinelor și adoptarea unei circulații alternative pentru mașinile particulare pentru a evita răspândirea smogului. Și școlile urmează să își suspende cursurile.

Pe marile bulevarde din centrul orașului, de obicei blocate de ambuteiaje endemice, traficul auto părea redus sâmbătă, jumătate din cele 4,4 milioane de vehicule ale metropolei fiind nevoite să rămână în parcare (potrivit ultimei cifre pare sau impare de pe placa de înmatriculare). O ceață albicioasă cu miros de cărbune reducea vizibilitatea și estompa contururile clădirilor, însă concentrația de microparticule toxice era departe de vârfurile îngrijorătoare înregistrate în ultimele săptămâni.

Publicitate

Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM2,5), deosebit de periculoase pentru sănătate fiindcă pătrund adânc în plămâni, a depășit sâmbătă dimineață 260 de micrograme pe metru cub, conform nivelurilor de referință măsurate de ambasada americană.

Concentrația poluantă a scăzut însă la prânz la 140 de micrograme pe metru cub, nivel aflat peste plafonul maxim recomandat de OMS (de numai 25 de micrograme la o expunere de 24 de ore), dar mult sub vârfurile de poluare de peste 600 înregistrate la începutul lunii decembrie, și ele vizate de un cod roșu.

În aceste condiții și chiar dacă situația s-ar agrava în următoarele zile, unii locuitori ai Beijingului au denunțat restricțiile de circulație "adoptate numai din principiu". "Faptul că merg sau nu cu mașina alimentată cu benzină nu are prea mult de-a face cu principalii factori producători de smog", scria un internaut pe platforma de microbloguri Weibo, adăugând că este gata să plătească amenda prevăzută în cazul încălcării măsurii.

Poluarea este accentuată de utilizarea crescută a cărbunelui pentru producerea de electricitate în timpul iernii și de emisiile nocive provenite din regiunile industriale din jurul capitalei chineze. Autoritățile de la Beijing au anunțat prima oară în 7 decembrie un cod roșu, asociat cu un set de măsuri, la câteva zile după ce au fost aspru criticate pentru răspunsul lor considerat insuficient față de un episod de smog și mai grav. Codul maxim extrem de mediatizat a avut efectul unui electroșoc în capitală, populația cumpărând masiv măști și aparate de purificare a aerului, stocurile epuizându-se rapid. Și spitalele au înregistrat un mare aflux de părinți, îngrijorați de sănătatea copiilor.

China, țară în care 70% din producția de electricitate este pe bază de cărbune, este primul stat poluant de pe glob, însă s-a angajat să își reducă emisiile de CO2, încheie AFP.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal