The Sun: Zborurile low-cost inundează Marea Britanie cu migranți moldoveni

The Sun: Zborurile low-cost inundează Marea Britanie cu migranți moldoveni

Zborurile ieftine din Chișinău spre Marea Britanie operate de compania aeriană Wizz Air favorizează venirea în masă a cetățenilor moldoveni care exploatează la maxim pașapoartele românești pentru a scăpa de sărăcia țării de origine, scrie publicația britanică The Sun citată de Agora.

Cu doar 40 de lire sterline de trei ori pe săptămână, din luna octombrie, compania aeriană Wizz Air îi aduce pe migranții moldoveni în localitatea britanică Luton. Avioanele sunt pline cu moldoveni care au obținut pașapoarte românești. Deși Republica Moldova nu face parte din UE, România face parte, din acest motiv deținătorii de pașapoarte românești sunt liberi să vină în Marea Britanie pentru a trăi și a lucra.

Potrivit publicației, numărul deținătorilor de pașapoarte străine care se află în acest moment în Marea Britanie a depășit pentru prima dată cifra de 5 milioane. Dintre aceștia 140000 sunt români, majoritatea de fapt fiind moldoveni posesori de pașapoarte românești care exploatează așa numita „ușă din dos”.

Publicitate
...

The Sun a discutat cu mai mulți pasageri de pe cursa Chișinău - Luton care vor să înceapă o nouă viață în Marea Britanie intrând „pe ușa din dos” și achitând doar 40 de lire sterline pentru bilet.

Nadia Zaporojan, 27 de ani, se mută cu traiul la Daventry, Northants, călătorește la soț care deja locuiește și lucrează în Marea Britanie. „Soțul meu deja lucrează acolo și avem o casă. Avem, de asemenea, mulți prieteni și rude în Marea Britanie. Sunt atât de încântată să călătoresc acolo. Cu mare nerăbdare vreau să văd Anglia. Știu un pic limba engleză, dar am de gând s-o învăț”, a spus Nadia.

Constructorul Sergiu Gumeniuc, 29 de ani, a folosit, de asemenea pașaportul românesc pentru a zbura la Luton. „Rudele mele m-au ajutat să-mi găsesc o slujbă în construcții. Îmi plac oamenii din Anglia, dar vin mai des acolo pentru a munci”, a spus Sergiu.

Toți pereții și stâlpii din fața Ambasadei Române la Chișinău sunt pline cu anunțuri care oferă cursuri de limbă engleză, mai scrie publicația sus-menționată.

Potrivit oficialilor, până la aderarea României la UE în 2007, nimeni nu s-a deranjat de existența „ușii din dos”, acum însă până la 10.000 de peroane pe lună aplică pentru obținerea cetățeniei românești. Agenți și brokeri fac bani din a-i ajuta pe cei disperați să strângă pachetul de acte și să obțină pașaportul spre o viață nouă.

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, avertizează că exodul va duce la un deficit de brațe de muncă. „Toată lumea are cel puțin un prieten sau o rudă care dorește să plece în străinătate pentru a studia sau a lucra. Majoritatea oamenilor din Republica Moldova care procedează astfel au pașaport românesc”, spune purtătorul de cuvânt la primarului.

De cealaltă parte compania aeriană Wizz Air, cu sediul în Ungaria, este „încântată" de cererea mare pentru cursa Chișinău - Luton. Purtătorul de cuvânt al companiei, Daniel Carvalho a notat că toți pasagerii au toate documentele în regulă pentru a călători.

„Nu a existat nici o avertizare din partea Serviciului Vamal britanic că ar exista probleme cu pasagerii noștri din Republica Moldova la punctul de intrare în Marea Britanie”, a declarat Carvalho.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal