Numărul studenților s-a redus cu 8 mii de persoane, în anul de studii 2015/16

Numărul studenților s-a redus cu 8 mii de persoane, în anul de studii 2015/16
Foto: ligatineretului.md


În anul de studii 2015/16 numărul de studenţi din învățământul superior s-a redus cu circa 8 mii persoane faţă de anul de studii precedent, în 31 de universități din țară. În 2015, cei mai mulți absolvenți au fost înregistrați în domeniul ştiinţelor economice.

Reţeaua instituţiilor de învățământ superior este formată din 31 unităţi, inclusiv 19 instituţii de stat şi 12 - nestatale. Majoritatea instituţiilor de învățământ superior îşi au sediul în mun. Chişinău - 26 unităţi, 2 unităţi - în Bălţi şi câte 1 unitate - în Cahul, Taraclia şi Comrat.

Numărul de studenţi din învățământul superior s-a redus cu circa 8 mii persoane faţă de anul de studii precedent. Astfel, la începutul anului de studii 2015/16, numărul de studenţi a constituit 81,7 mii persoane (exclusiv cei străini), din care 82 la sută îşi fac studiile în instituţiile de stat. Reducerea numărului de studenţi a fost înregistrată atât în instituţiile de stat (cu 5,5 mii persoane faţă de anul de studii 2014/15), cât şi în cele nestatale (cu 2,3 mii persoane). Repartizarea pe sexe relevă o preponderenţă a femeilor - 57,8% din total studenţi, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Circa două treimi din studenţi învaţă cu frecvenţă la zi, ceilalţi -  cu frecvenţă redusă. Comparativ cu anul de studii 2014/15 ponderea studenţilor cu frecvenţă redusă s-a redus cu 0,9 %.

Dacă ne referim la instituţiile de stat, numărul studenţilor care îşi fac studiile în bază de contract s-a diminuat faţă de anul de studii 2014/15 cu 4,7 mii persoane, în proporţii egale în învățământul cu frecvenţă de zi şi cel cu frecvenţă redusă. Ponderea studenţilor care îşi fac studiile în bază de contract în aceste instituţii este de 60,2% (comparativ cu 62,1% în anul de studii 2014/15). În acelaşi timp, numărul de studenţi bugetari a înregistrat valoarea de 26,7 mii sau cu 0,8 mii mai puţin comparativ cu anul de studii 2014/15.

În medie la 10 mii locuitori revin 230 studenţi din instituţiile de învățământ superior, comparativ cu 252 în anul de studii 2014/15.

Distribuţia studenţilor din învățământul superior pe programe relevă un declin major înregistrat la nivelul studiilor superioare de licenţă (cu 7,8 mii persoane), iar în cazul studenţilor în bază de contract în instituţiile de stat - cu 4,7 mii persoane. Numărul studenţilor la studii de master practic a rămas la nivelul anului de studii precedent.

Înmatricularea. După o perioadă de scădere a numărului de persoane înmatriculate la Ciclul I, în anul de studii 2015/16, se atestă o creştere cu 0,6 mii, valoarea indicatorului fiind de 17,7 mii. În acelaşi timp, la Ciclul II în instituţiile de învățământ superior au fost înmatriculate 6,9 mii persoane sau cu 0,3 mii mai puţin faţă de anul de studii 2014/15.

Din numărul total al persoanelor înmatriculate la Ciclul I, 79,2% au fost înmatriculate în baza studiilor liceale, 18,7% - în baza studiilor medii de specialitate, 0,8% - în baza studiilor medii de cultură generală şi 1,3% - în baza studiilor superioare.

Creşterea numărului de persoane înmatriculate la Ciclul I este resimţită doar în cazul domeniului ştiinţe sociale, economie şi drept (cu 22,8% faţă de anul de studii 2014/15) şi la Ciclul II - în domeniul servicii (cu 20,9%).

În instituţiile de învățământ de stat au fost înmatriculate 15,1 mii persoane la Ciclul I, inclusiv 9,4 mii în bază de contract (cu 13,3% mai mult faţă de anul de studii 2014/15) şi 5,7 mii la buget (cu  5,2% mai puţin). Numărul persoanelor înmatriculate la Ciclul II a constituit 5,8 mii persoane, în scădere cu 5,7% faţă de anul de studii 2014/15 (vezi anexa Tabelul. 2). Din total studenţi înmatriculaţi la Ciclul II 62,1% reprezintă persoanele cu finanţare bugetară, iar comparativ cu anul de studii 2014/15 s-a înregistrat o reducere a studenţilor cu finanţare bugetară de 3,8%.   
Numărul de studenţi înmatriculaţi în sectorul nestatal a fost de 2,6 mii persoane la Ciclul I (cu 7,5% mai puţin faţă de anul de studii 2014/15) şi 1,1 mii persoane la Ciclul II.

În anul 2015, 17,1 mii persoane au absolvit Ciclul I, din care 10,3 mii (60,2%) sunt de sex feminin. În cazul Ciclului II, numărul absolvenţilor a fost de 5,9 mii persoane (63,9% femei), prezentând o diminuare cu 7,7% faţă de anul 2014. Studiile superioare medicale şi farmaceutice au fost absolvite de 0,6 mii persoane sau cu 20 la sută mai puţin decât în 2014.

Dacă ne referim la distribuţia numărului de absolvenţi pe domenii generale de studiu, se atestă o pondere superioară a absolvenţilor din aşa domenii precum: ştiinţe economice (28,1% din total licenţiaţi), educaţie (17,4%), drept (14,9%) şi activităţi inginereşti (8,2%). În cazul absolvenţilor Ciclului II, 23,2% au absolvit ştiinţele economice, 19,4% - dreptul şi 16,9% - domeniul educaţie. 

Personal de conducere, ştiinţifico-didactic şi didactic. În instituţiile de învățământ superior şi-au desfăşurat activitatea 5,3 mii persoane (personal de bază) sau cu 1,2% mai puţin comparativ cu anul de studii 2014/15. Din total personal, 2,7 mii persoane deţin grad ştiinţific, inclusiv 2,3 mii - doctor în ştiinţe şi 0,4 mii - doctor habilitat. Ponderea femeilor din numărul total de personal este de 52,9%, fiind mai superioară în cazul funcţiei de lector universitar (63,7%).

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în Republica Moldova

Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în Republica Moldova

Rusia: Au început alegerile parlamentare pentru Duma de Stat

Rusia: Au început alegerile parlamentare pentru Duma de Stat

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Primăria Chișinău despre incidentul cu peretele căzut peste un autoturism: Demolarea nu fost autorizată
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.