Unii experții din UE sunt de părere că culturile de grâu care sunt „într-un stadiu avansat” din cauza temperaturilor înalte din ultima perioadă, ar putea fi afectate ulterior de îngheț. În Republica Moldova nu există un pericol iminent care să afecteze grâul semănat în această toamnă, consideră specialiștii din acest sector.
Culturile de grâu din România şi Franţa „sunt într-un stadiu avansat” în urma temperaturilor extrem de ridicate din noiembrie şi decembrie iar un îngheţ la sfârşitul primăverii ar putea afecta dezvoltarea spicelor, a avertizat Michel Portier, şeful firmei de consultanţă agricolă Agritel, transmite Bloomberg, citat de economica.net.
În perioada 11 noiembrie - 21 decembrie s-au înregistrat în Europa temperaturi maxime - cu 2 până la 4 grade Celsius mai ridicate decât în mod normal, arată datele World Ag Weather. Uniunea Europeană este responsabilă pentru 20% din producţia mondială de grâu iar în 2016 nivelul producţiei ar putea fi afectat din cauza temperaturilor ridicate înregistrate la sfârşitul acestui an.
„Acestea sunt condiţii excepţionale pentru această perioadă a anului. Culturile de grâu se dezvoltă mult mai rapid ceea ce creează riscul unor pagube în urma frigului”, a declarat Olivier Deudon, meteorolog la compania franceză de cercetare Arvalis. Acesta avertizează că temperaturile ridicate vor continua cel puţin până la sfârşitul anului şi s-ar putea înregistra cea mai călduroasă lună decembrie.
Majoritatea culturilor de grâu din Europa este plantată în toamnă, iar în primăvară se reia creşterea grâului, după stagnarea din timpul iernii.
Deja culturile arată ca şi cum ar fi sfârşitul iernii iar unele suferă de rugina grâului, conform unui raport recent al Arvalis.
Mihai Suvac, şef al Direcţiei Politici de Producţie şi Reglementări de Calitate a Produselor Vegetale din cadrul Ministerului agriculturii declară că în Republica Moldova situația este diferită. „Țara noastră va avea doar de câștigat de pe urma temperaturilor înalte din ultimele luni, datorită faptului că cea mai mare parte a grâului de toamnă nu a fost semănat în luna septembrie, ci în octombrie-noiembrie, când au existat condiții favorabile în acest sens. În plus, circa 75% din solurile țării noastre sunt cernoziomuri, care se încălzesc mai greu față de cele ușoare. Chiar dacă vom avea devieri bruște de temperatură până la -20°C, este puțin probabil ca ele să afecteze grâul plantat în această toamnă.” declară expertul.
În acest an pe teritoriul Republicii Moldova au fost recoltate 920 mii tone de grâu. Producția este peste media din ultimii cinci, iar față de anul trecut se atestă o diminuare de 15%. În medie pe ha au fost recoltate 2,8 tone de grâu. Producția minimă de grâu a fost 1,5 de tone/ha, iar recordul a atins 7,3 tone, pe terenurile irigate sau unde sunt utilizate tehnologii avansate.
În ciuda condițiilor climaterice nefavorabile recolta de grâu din acest an s-a menținut peste media din ultimii cinci ani. Totodată a crescut prețul de comercializare și calitatea grâului recoltat.
Vezi și aceste știri

Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)

SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse
