Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător se extinde pe întreg teritoriu al Republicii Moldova

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător se extinde pe întreg teritoriu al Republicii Moldova

Începând cu 1 ianuarie 2016 Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) se extinde pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat Decizia nr. 1/2015 a Consiliului de Asociere UE-RM privind aplicarea titlului V din Acordul de asociere RM-UE (Comerț și aspecte legate de comerț) pe întreg teritoriul Republicii Moldova.Începând cu 1 ianuarie 2016 toți agenții economici din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor exporta mărfurile în Uniunea Europeană în baza aceluiaşi regim de comerț liber. Preferințele Comerciale Autonome (PCA) expiră odată cu sfârșitul anului curent, așa cum a fost anunțat din startul aplicării acestei excepții.Decizia are la bază rezultatul pozitiv al negocierilor purtate la acest capitol. Astfel, pe 12 noiembrie 2015 Ministerul Economiei al Republicii Moldova a prezentat Direcției Generale Comerț a Comisiei Europene (DGTRADE) un set de Măsuri de facilitare a comerțului cu UE în regiunea transnistreană, convenit cu Tiraspolul. Proiectul a parcurs procedurile de avizare în instituțiile competente de la Chișinău și Bruxelles și a fost aprobat pe 18 decembrie 2015 de Președintele Consiliului de Asociere RM-UE, Gheorghe Brega, Prim-ministru interimar al Republicii Moldova.În baza acestei decizii, autoritățile moldovenești oferă acces la toate procedurile interne de obținere a documentelor de însoțire a mărfurilor destinate exportului pe piața comunitară, în mod transparent și echitabil, iar agenții economici sunt chemați să le utilizeze. Sub aspect tehnic mecanismele și instituțiile de autorizare a relațiilor comerciale externe sunt similare cu cele actuale, ceea ce garantează că punerea lor în practică va fi posibilă chiar de la 1 ianuarie 2016. Însă, pentru a beneficia de facilitățile comerciale, regiunea transnistreană s-a angajat ca într-o perioadă determinată de timp să asigure condiții preferențiale de acces mărfurilor și serviciilor ce provin din Uniunea Europeană, precum și să efectueze o serie de ajustări ale cadrului comercial-economic și fiscal. Dacă vor fi necesități și solicitări, există disponibilitatea de a oferi asistența necesară regiunii în implementarea Măsurilor de facilitare a comerțului.Aplicarea prevederilor ce țin de comerț și aspectele legate de comerț va fi evaluată în termen de zece luni de la adoptarea decizii și, în continuare, o dată pe an, cu luarea măsurilor ce se vor impune.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal