Vinurile din beciurile de la Cricova ajung din nou în vizorul presei internaționale, de această dată în Revista Franceză „L’Express”. Aceștia au publicat despre colecția de vin a lui Hermann Göring descoperită în beciurile de la ... Cricova.
Articolul este semnat de Charles Haquet şi Iulia Badea-Guéritée au avut privilegiul să poată vizita ultimul tunel de la Cricova, acolo unde se află „colecţia istorică”, compusă din sute de sticle de vin - de cele mai multe ori franţuzesc dar şi italian sau unguresc - puse acolo într-o galerie circulară. Multe dintre ele au peste 70 de ani vechime. Există una chiar din 1902, denumită « Evreiesc de paşti » şi originară din Palestina.
Potrivit articolului, aceste sticle aparţineau lui... Hermann Göring. In 1945, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, soldaţii sovietici le-au găsit într-una din numeroasele reşedinţe ale patronului aviaţiei naziste, mai exact în cea de lângă Kaliningrad. Le-au dus la Moscova, au băut o parte din sticle şi restul a fost trimis în republica Moldova, la Cricova, şi altele în Crimeea, la Massandra.
Revista Franceză mai povestește despre cum Goring, profitând de faptul că Franța este înfrântă și ocupată parțial îsi poate da frâu liber pasiunilor : cumpără trenuri, yachturi, construieşte case enorme, şamd. De sorginte aristocratică, şeful Luftwaffe apreciază mondenităţile şi deci organizează recepţii somptuoase în castelul său de lângă Berlin. Acesta prădează faimosul Chateau Mouton și mai ales beciurile sale faimoase, dar se mulțumește doar cu o zecime din sticlele de acolo.
Astăzi mai există la Cricova 638 de sticle din colecţia Göring din care 455 provin din Franţa, totuși autenticitatea acestor sticle fiid greu de confirmat, întrucît ar fi fost furate de două ori înainte de a ajunge în beciurile de la Cricova.
Vezi și aceste știri

EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților

Andrei Năstase vine cu acuzații dure la adresa consilierilor municipali ai fracțiunii PAS: „Nu fac alt ceva decât politică ieftină și mult zgomot”
