Experții ruși, dar și cei invitați din Republica Moldova au discutat despre căile de reglementare a conflictului transnistrean acceptabile pentru Rusia și alegerea strategică a Republicii Moldova. „Chișinăul solicită retragerea trupelor ruse din Transnistria. Oare dorește Republica Moldova „dezghețarea” conflictului transnistrean? Occidentul pregătește scenariul ucrainean?”, s-a întrebat prezentatorul la începutul emisiunii „Pravo golosa” de la postul de televiziune TVC, transmite Agora.
„Declarații cu privire la necesitatea retragerii pacificatorilor ruși, pe care Rusia le aude mulți ani la rând, poartă un caracter sistematic, însă nicio acțiune politică nu va urma”, a spus expertul din „Fundația Anatoli Sobchak”, Serghei Stankevici.
Potrivit acestuia, „e un fel de un ritual diplomatic și la situația actuală trebuie de privit mai larg. În luna februarie, la nivel ministerial a avut loc conferința OSCE de la Belgrad. S-a adoptat o declarație privind soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, în care a fost stabilit un cadru și anume: se recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova (confirmat de Rusia, Statele Unite și Ucraina) ”.
„Clasa politică din Moldova eșuează fatal”
„Problema e că, din păcate, clasa politică din Republica Moldova eșuează fatal timp de 25 de ani. Nimeni nu poate găsi o soluție strategică pentru țară, care ar putea soluționa trei aspecte principale: finisarea construirii statale, procesul nu este finalizat; găsirea unei înțelegeri atât cu Estul, cât și cu Vestul (…); câștigarea încrederii pe termen lung din partea populației unite, din toate regiunile Moldovei. La nivelul acestor trei sarcini nu a ajuns niciun lider politic din Republica Moldova. Și acum, din păcate, la Chișinău, nu există un asemenea lider politic, în niciun partid care ar putea articula aceste trei obiective, cu care Rusia ar putea începe imediat un dialog pe această temă”, a spus Stankevici.
Există un scenariu de „dezghețare”
Potrivit profesorului conferențiar de la Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova, Kirill Koktîș, există trei scenarii de evoluție a situației în regiune. „Menținerea status quo-ului - pe termen lung nu este convenabil din simplul motiv că va exista o reorientare asupra priorităților economice ale Transnistriei. Există un scenariu de „dezghețare”, care va fi dezastruos și neconvenabil pentru Moscova. Pentru că dacă Rusia va suferi o înfrângere în regiune, iar pierderea Transnistriei ar însemna o înfrângere, aceasta va fi o lovitură puternică asupra prestigiului Rusiei. Și există o a treia opțiune - reintegrarea. Dacă e să analizăm prin prisma aritmeticii electorale, în Transnistria, dacă nu mă înșel, locuiesc 450 de mii de alegători, ceea ce constituie aproape 20% din populația Republicii Moldova. Fapt ce garantat, cu respectarea drepturilor, or asigurarea participării Transnistriei în politica moldovenească, va schimba politica Republicii Moldova, va schimba elita acestei țări”, a spus Koktîș.
„Este singurul teritoriu unde există o uniune de popoare”
Rusia nu-și va retrage pacificatorii de pe teritoriul Transnistriei, deoarece în acest caz, va crește riscul de pierdere a întregii lumi ruse, este de părere deputatul rus, Alexei Juravlev. Potrivit acestuia, chiar dacă e să luăm în considerare cel mai negativ scenariu, armata transnistreană va fi în stare să se apere de o eventuală agresiune.
„Nu vor pleca ei de acolo, pentru că nu are niciun sens. Totodată, chiar dacă vor ieși, armata transnistreană va putea să se apere de sine stătător ... acesta este singurul teritoriu unde există o uniune de popoare. Ei acolo trăiesc în pace, și poporul moldovenesc, și cel ucrainean, și cel rus”, a spus Juravlev.