Peste 85 de mii de persoane şi-au schimbat medicul de familie

Peste 85 de mii de persoane şi-au schimbat medicul de familie

În perioada septembrie-octombrie 2015 numărul persoanelor care și-au schimbat medicul de familie a crescut cu peste 50%, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Peste 85 de mii de persoane şi-au schimbat în perioada septembrie-octombrie 2015 medicul de familie, cu 30 de mii mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Valorificarea acestui drept este o dovadă a opţiunii persoanelor pentru servicii medicale calitative. Astfel, creşte şi concurenţa între instituţiile prestatoare de servicii medicale primare”, susţine Iuliana Garam, şeful Direcţiei relaţii cu beneficiarii a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Publicitate

Marea majoritate a populaţiei, aproape 97%, este înregistrată, în prezent, în instituţiile medico-sanitare publice, circa 2% se află pe listele medicilor de familie din instituţiile private, iar peste 1% — în cele republicane şi departamentale.

Spre regret, în ultimii ani, unele instituţii medico-sanitare utilizează o practică vicioasă de înregistrare a persoanelor pe listele lor, în lipsa vreunei cereri din partea acestora. În 2015, au fost înregistrate 21 de mii de contestări privind trecerea de la un medic de familie la altul.

Dacă o persoană depistează că este înregistrată la alt medic de familie şi la altă instituţie, în lipsa unei cereri depuse anterior în acest sens, ea trebuie să solicite în scris sau în formă electronică Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină efectuarea modificărilor în Registrul persoanelor înregistrate în instituţiile medico-sanitare primare.

În scopul contractării prestatorilor de servicii medicale, CNAM a sincronizat datele din registrul sus-menţionat cu cele din Registrul persoanelor fără cod numeric personal. În urma acestei acţiuni au fost eliminate toate dublările şi erorile admise de instituţiile medico-sanitare primare în procesul de înregistrare la medicul de familie.Pe site-ul oficial al CNAM - cnam.md, cetăţenii pot să verifice cu ajutorul codului numeric personal (IDNP), la ce medic de familie şi instituţie medico-sanitară sunt înregistraţi, accesând aplicaţia - Verificarea înregistrării la medicul de familie. Această informaţie poate fi solicitată şi la Linia Verde a CNAM - 0 800 99999.În sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală sunt încadrate 277 de instituţii medico-sanitare care prestează asistenţă medicală primară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal