Prognoze economice pentru Moldova în anul 2016

Prognoze economice pentru Moldova în anul 2016

Ultimele prognoze ale Ministerului Economiei, coordonate cu Fondul Monetar Internațional, arată că economia națională va înregistra o creștere modestă anul viitor, de 1,5%. Se anticipează o creștere anuală a prețurilor de aproape 10% și o depreciere suplimentară a monedei naționale. Având în vedere creșterea prețurilor, se așteaptă ca puterea de cumpărare a populației să scadă.

De asemenea, prognozele Ministerului Economiei arată că relațiile comerciale se vor reanima în anul 2016, la fel ca și producția industrială și agricolă. Dar având ca bază de comparație anul 2015, până la finele căruia se așteaptă diminuări semnificative ale acestor indicatori, nu putem spune că majorărilor din anul 2016 vor avea un impact sesizabil asupra economiei.

În luna octombrie a anului curent, FMI și Banca Mondială și-au făcut publice noile prognoze privind evoluția economiei Republicii Moldova. Astfel, FMI estimează că economia națională va crește anul viitor cu 1,5%, prognoza anterioară a instituției financiare internaționale fiind de 3%. Banca Mondială este și mai pesimistă decât FMI, anunţând pentru anul 2016 o creştere de 0,5 la sută a PIB-ului Republicii Moldova, prognoza anterioară fiind de 1,5 la sută.

Publicitate

Potrivit experţilor Băncii Mondiale, economia va scădea, în principal, ca urmare a diminuării remiterilor, înăspririi politicii monetare, reducerii cererii externe, dar şi a recesiunii din statele care sunt principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova.

Centrul analitic independent Expert-Grup a făcut public săptămâna trecută un raport în care prezintă prognoze mult mai îndrăznețe. Astfel, în raportul MEGA (Moldovan Economic Growth Analysis) publicat de Expert-Grup se menționează o prognoză de creștere a economiei naționale de 2,9 la sută în anul 2016.

În primele 9 luni ale anului 2015, datele Biroului Național de Statistică arată o creștere a produsului intern brut de 0,5%. Experții prognozează însă că vom încheia anul pe scădere. Astfel, potrivit Băncii Mondiale vom avea în anul curent o recesiune de 2%, FMI prognozează o scădere a economiei de 1%, iar Expert-Grup - de 0,8%.

Potrivit Centrului analitic independent Expert-Grup, recesiunea economică din anul curent putea fi și mai severă dacă moneda națională nu s-ar fi depreciat, lucru ce a influențat pozitiv exporturile și respectiv balanța comercială. În primele 9 luni ale anului curent, evoluția exporturilor a contribuit cu 1,3% la creșterea PIB, iar consumul și importurile au generat scăderea economiei cu 1,9% și respectiv cu 2,1%.

Astfel, evoluția economiei naționale din anul 2015 aduce în vizor lecția crizei din anul 2009 -necesitatea de a renunţa la suportul remitenţelor, care determină să avem o economie alimentată de consum şi importuri, şi de a urma un model de creştere calitativ, bazat pe investiții, producție și exporturi. Potrivit directorului executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, pentru transformarea structurală a economiei naționale e necesară coordonarea politicilor din toate domeniile - fiscală, industrială, monetară, comercială - pentru a asigura o cerere internă sănătoasă, o stabilitate monetară, o îmbunătățire a climatului de afaceri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal