New York Times: Ucraina poate recupera Crimeea doar în cazul dezmembrării Federației Ruse

New York Times: Ucraina poate recupera Crimeea doar în cazul dezmembrării Federației Ruse

La doi ani de la anexare Crimeea nu a fost recunoscută la nivel internațional, iar peninsula s-a transformat într-o insulă. Totodată visul locuitorilor de a se integra în componența Federației Ruse, care îl va transforma în cea mai înfloritoare regiune nu s-a materializat, scrie Dimiter Kenarov pentru New York Times.

„Anul trecut scriitorul rus Leonid Kaganov a comparat anexarea Crimeei cu furtul unui smartphone foarte scump, care nu are un încărcător. Se pare că el are dreptate remarcă autorul articolului.

Astfel, pe 22 noiembrie naționaliștii ucraineni au sabotat liniile de înaltă tensiune care alimentează peninsula cu energie și au lăsat în beznă peste 2 milioane de persoane rezidente.

Publicitate

Federația Rusă a majorat salariile bugetarilor și pensiile locuitorilor peninsulei, însă inflația precum și blocarea surselor tradiționale de livrare a mărfurilor au anulat această majorare.

Izolată de restul lumii, iar în unele cazuri chiar și de Moscova, Crimeea a devenit un loc perfect unde înflorește corupția, speculația și nu sunt respectate drepturile omului. Până la anexare acest teritoriu era controlat de mafia și oligarhia locală, dar în ultimii doi ani situația s-a înrăutățit.

„Anexarea peninsulei are un caracter tendențios, iar referendumul din martie 2014 nu poate fi numit unul onest. Totuși nu există o cale de întoarcere. Federația Rusă a anexat Crimeea tot așa cum a procedat în cazul Transnistriei, Abhaziei, și Osetiei de Sud. Desigur că mai există o speranță ca aceste teritorii să fie recuperate. Totuși, ideile precum că Rusia va întoarce Crimeea în componența Ucrainei datorită schimbării opiniei publice, sunt delirări sau demagogie. Crimeea este o povară pentru Rusia, dar tot ea reprezintă și o perlă din coroana sa. Această regiune va ieși de sub controlul Rusiei doar dacă aceasta se va dezmembra” remarcă Dimiter Kenarov.

El mai consideră că izolarea Crimeei nu va umbri popularitare lui Vladimir Putin de pe peninsulă, ci va crea încă un conflict înghețat în regiunea Mării Negre. Pentru Federația Rusă Crimeea reprezintă o parte a mitului care menținere măreția imperiului. Astfel, Kremlinul nu va negocia legitimitatea anexării, ci doar statutul regiunii ca parte componentă a Federației Ruse.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal