În timpul consultărilor cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru șeful statului este obligat să țină cont de opinia majorității parlamentare și să desemneze candidatul propus de aceasta. O astfel de decizie a fost pronunțată astăzi de Curtea Constituțională.
„Atribuțiile președintelui de a propune candidatul la funcția de prim-ministru este o obligație constituțională. Pentru realizarea acestei atribuții, președintele trebuie să-și asigure prin consultarea fracțiunilor susținerea atât a majorității parlamentare, cât și cooperarea constructivă a minorității.
„În cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, președintele desemnează candidatul susținut de această majoritate”. Alexandru Tănase.
Dacă nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, președintele Republicii Moldova are obligația, după consultarea fracțiunilor parlamentare de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea președintelui.
În cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, președintele desemnează candidatul susținut de această majoritate.
Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată prin indicarea deputaților care o reprezintă și notificarea oficială a Președinției cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură la funcția de prim-ministru”, se arată în decizia Curții Constituționale.
Plenul Curții Constituționale a decis în acest context să expedieze o adresă Parlamentului pentru a reglementa procedura de formalizare a majorității parlamentare și de notificare a președintelui privind formarea acestei majorități.