Interviu cu Adrian Pleșca: „Sandu a fost doar primul pas spre revoluție. Școlile au nevoie de schimbări radicale”

Interviu cu Adrian Pleșca: „Sandu a fost doar primul pas spre revoluție. Școlile au nevoie de schimbări radicale”

Astăzi în studioul Agora l-am avut în calitate de invitat pe Adrian Pleșca - un tânăr activ, elev în cadrul liceului Mihai Viteazul din Chișinău și inițiatorul mai multor proiecte sociale. Unul dintre ele fiind site-ul orașulmeu.md. De curând, tânărul a devenit membru al boardului executiv EUPAS, care este cea mai influentă asociație internațională de elevi din lume.

Tânărul a vorbit despre cum a ajuns parte a acestei organizații internaționale și care este rolul său în cadrul acesteia. „Cu siguranță, în Republica Moldova doar vreo cinci elevi cunosc ce este EUPAS. EUPAS este este cea mai influentă asociație internațională de elevi din lume. În prezent are 6 țări membre și alte 16 care aspiră să ajungă în cadrul acesteia. Republica Moldova își dorește acest lucru. Cu doi ani în urmă am participat la un Congres organizat de EUPAS de la Berlin. Acolo am discutat și analizat diverse probleme ale elevilor din Europa, cât și din Republica Moldova. Anul trecut am depus cererea de a deveni țară-membră a EUPAS”, a spus Pleșca.

Tânărul a precizat că ceea ce fac ei este o consultanță pentru Comisia Europeană. „Până la moment am avut doar întruniri. Scopul asociației este să creăm condiții mai bune pentru elevii din toată Europa să aibă acces la o educație de calitate și facem asta prin consultarea Parlamentului European și a Comisiei Europene referitor la legile educaționale. Pe lângă asta vom avea și proiecte destinate elevilor, dezbateri face-to-face cu organele competente pe teme educaționale, work-shop-uri și alte chestii”, a subliniat Adrian.

Publicitate

„Suntem presați să devenim elevi ideali, dar nu suntem educați în școli ca să devenim - schimbarea”

Autor:

„Nu este nevoie să investim foarte mult în clădiri și reparații. Nu este nevoie să investim în transport. Noi practic investim în tot, doar uităm să investim în elevi. Noi trebuie să studiem în condiții bune. Statul îi asigură cu transport până la școală și prânz, dar uită să asigure cu lucruri esențiale. Elevul din Moldova absolvește școala cu cunoștințe despre tot (cosinus, metafore, sistemul nervos), dar nu are idee cum să facă afaceri, cum să facă o dezbatere - lucruri esențiale pentru un tânăr de astăzi”, a mai spus elevul.

„Ministerul Educației nu recunoaște toate problemele elevilor”

Autor:

„Nu este vinovat doar Ministerul Educației. Dar ministerul nu recunoaște toate problemele elevilor. Ei recunosc că elevii nu au prânz, transport și căldură în școli, dar uită să recunoască problema că tinerii nu sunt informați și că, în liceu, nu sunt pregătiți pentru viață. Nu recunosc că circa 70.000 de tineri nu au absolvit liceul. Ministerul Educației promovează, de câțiva ani, câteva mii de tineri care sunt activi și fac lucruri frumoase. În același timp, ei uită că în spatele acestor 3000 de tineri stau alți 70.000 de tineri care nu au absolvit liceul. Noi nu ne recunoaștem problemele și nici nu dorim să le recunoaștem. Mai ales că foarte mulți dintre acei tineri activi decid să plece peste hotare și țara rămâne cu tineri care nu sunt motivați să facă schimbări în țară”.

„Ministerul Educației uită că în spatele celor 3000 de tineri activi stau alți 70.000 de tineri care nu au absolvit liceul”

Autor:

Adrian a descris cum sunt, în viziunea lui, elevii din Republica Moldova: „Elevul de astăzi din Republica Moldova este supraîncărcat cu informații. Studiem câte 14 obiecte la școală, pe când în țările europene se studiază obligatoriu câte 5-6 plus câteva opționale. Elevul din Moldova este un elev care încearcă să fie ideal în toate: el trebuie să se ridice de 10 ori la bară, el trebuie să fugă 2 km, el trebuie să știe întregul sistem nervos, el trebuie să știe toate formulele matematice. Dar, din păcate, după liceu el nu știe ce să facă cu aceste cunoștințe. Lucrul acesta doare. Noi ieșim din liceu cu multe cunoștințe, dar fără abilități și experiență. Lucrul acesta pune cruce pe vreo 80% dintre elevii din Moldova”, a recunoscut Adrian Pleșca.

„Noi ieșim din liceu cu multe cunoștințe, dar fără abilități și experiență”

Autor:

Tânărul a fost întrebat despre „revoluțiile” din educație ale fostului ministru Maia Sandu. „Doamna Maia Sandu este cunoscută în întreaga Europă pentru ceea ce a reușit să facă. Ea este un exemplu. Ce a făcut ea nu a fost o revoluție, ci doar un prim pas spre revoluție. Este nevoie de mult mai mulți ani pentru a face o revoluție în educație. Ceea ce a făcut doamna Maia Sandu este apreciabil și s-a făcut într-un termen scurt. Cu actualul minister am discutat despre niște experiențe din Europa și care ar fi bine să fie implementate și în Republica Moldova. Doar că nu a fost acea discuție constructivă care să ducă la aceste schimbări. Moldovenii nu ar trebui să se teamă de schimbări. Moldova a încercat multe în ultimii ani, dar nu a încercat să schimbe totul de la rădăcină. Se tem de schimbări radicale”, a mai spus tânărul.

„Moldova a încercat multe în ultimii ani, dar nu a încercat să schimbe totul de la rădăcină”

Autor:

Adrian a vorbit și despre alte probleme ale elevilor din Moldova. „Obișnuiesc să navighez pe Muligambia și Odnoklassniki. Aceste site-uri arată, de fapt, realitatea din Republica Moldova. Atât timp cât ministerele nu vor recunoaște că acești tineri există și că ei trebuie să fie puși pe calea corectă, atât timp noi nu vom deveni o țară cu tineri buni și care vor crea elita societății”, a zis elevul.

„Copierea în școli face ca Moldova să devină o țară care ratează din prima încercare”

Autor:

Tânărul a oferit câteva sfaturi pentru elevii din Moldova. „Să iasă din granița Odnoklassniki și Muligambia. Să intre pe site-uri unde s-ar putea informa cu ceea ce se întâmplă cu adevărat. Avem o problemă foarte mare: tineri care fumează și consumă alcool. Mergeți la niște cursuri și traininguri. Nu doar școala te învață ce să faci în viață. Să uităm de copiere nu doar înainte de BAC, ci din perioada claselor primare. Copierea face ca Moldova să devină o țară care ratează din prima încercare”, a conchis Adrian Pleșca.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal