Acum șapte ani, frații Mihai și Vasile Ioncu au decis să creeze un „aliaj” dintre entuziasmul și studiile lor și să-și fondeze propria afacere. Mihai, specializat în Drept, și Vasile - de profesie designer, au creat un mic SRL de producere a mobilei la comandă, Intervizstudio (o combinație dintre Interior, Viziuni și Studio). Până astăzi, antreprenorii au produs sute de comenzi, iar acum visează să deschidă un showroom de mobilă în orașul Șoldănești.
Ideea unei întreprinderi de producere a mobilei a apărut în anul 2008, când Mihai Ioncu a terminat facultatea de Drept. „E o întrebare retorică și pentru mine, cum am ajuns de la Drept la mobilă. A fost foarte spontan. Căutam un domeniu în care să ne încadrăm ambii: fratele - la producere și design, eu la administrare. El este o persoană mai productivă, eu sunt mai sociabil, astfel fiecare ne-am găsit un loc în afacere”, povestește Mihai Ioncu.
Primiele investiții au venit dintr-un credit, iar drept gaj a servit casa părintească. „Cu banii ne-a ajutat foarte mult mama, care muncește în Italia din 2004. Prima investiție a fost de 3 mii de euro. Am cumpărat primele lucruri necesare, ne-am conectat la lumină și am pornit la drum”, își amintește tânărul.
Ulterior, frații au aflat despre „Programul PNAET”, solicitând un credit investiţional destinat pentru procurarea unui set întreg de utilaje de prelucrare a lemnului şi producere a articolelor de mobilier.
Mihai Ioncu mărturisește că producerea mobilei a fost, inițial, un domeniu absolut nou pentru el. „Discutam cu alți producători și ei ne spuneau că multă mobilă va trebui să o dăm la foc, că primele încercări vor fi nereușite. Așa s-a întâmplat că noi din prima am început-o cu dreptul. Ne-am străduit să informăm primii clienți, să ne facem cunoscuți. Cea mai bună publicitate în spațiul rural este vorba bună și recomandarea care circulă de la client la client”, povestește bărbatul.
După primele încercări, fondatorii Intervizdtudio au elaborat un plan de afaceri în scopul extinderii atelierului de producere, aplicând la Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1. Cu această susținere, în valoare de 200.000 de lei, antreprenorii au reuşit să-şi mărească încăperea de producere a mobilei, să procure un utilaj performant şi să achiziţioneze un camion pentru transportarea seturilor de mobilier voluminoase. „Acest program a fost unul foarte binevenit. Am văzut, și noi, și părinții, că toată munca nu a fost în zadar, că o parte din bani s-a întors și am putut să-i investim în afacere”, spune Mihai Ioncu.
Intervizstudio se ocupă cu producerea mobilei tari: bucătării, dulapuri, mese din pal melaminat. „Clientul câștigă prin faptul că definitivează absolut tot ce-și dorește la o piesă de mobilier, de la culoarea, până la furnitură. Prin mobila la comandă, totuși, clientul pierde prin faptul că după fiecare comandă rămân niște stocuri de material, prețul cărora cade pe umerii clientului”, recunoaște antrepreorul.
Mihai Ioncu spune că criza economică din acest an s-a resimțit foarte mult în sectorul de producere a mobilierului. „Dacă în anii precedenți simțeam cum crește prețul la materia primă anual, atunci în ultima jumătate de an am văzut cum prețurile au crescut de vreo șase ori. În 2015, cererea la mobilier a scăzut foarte mult. Omul, când are niște conomii se gândește cum să le cheltuiască mai eficient, iar mobilierul este pe ultimul loc”, spune cu regret bărbatul.
Cu toate piedicele întâlnite pe parcursul gestionării afacerii, frații Ioncu speră în scurt timp să-și deschisă primul centru comercial cu showroom, la Șoldănești. „Acum încercăm să ne dezvoltăm cu circuit în afacere: să prestăm servicii de design interior, să oferim oamenilor modele de mobilă și să le-o creăm”, afirmă Mihai Ioncu.
Acum, printre clienții Intervizstudio sunt primăriile a cinci sate din raionul Șoldănești, casa de cultură, grădinița, librăria și farmacia din localitate, dar și alte zeci de persoane fizice din raion sau din Chișinău.
Pe lângă activitatea sa de antreprenoriat, Mihai Ioncu este directorul SA Salubritate Șoldănești. Sub conducerea lui, în localitate a fost lansat un serviciu de colectare separată a deşeurilor. Serviciul a fost creat în cadrul proiectului-pilot „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, susținut financiar și tehnic de Guvernul Germaniei prin intermediul Agenţiei sale de Cooperare Internaţională (GIZ). Investițiile europene în valoare de 36 de milioane de euro au contribuit la îmbunătățirea infrastructurii, crearea platformelor de colectare separată a deșeurilor și procurarea mijloacelor tehnice.
„Noi putem avea multe idei, dar să nu avem posibilități. Fără o susținere dinafară nu ne-am descurca. În acest sens, ajutorul european este foarte binevenit, fiindcă ne oferă posibilități de dezvoltare”, crede Mihai Ioncu.
Vezi și aceste știri

În 2021, apeductele de distribuţie a apei s-au extins cu 39,7 km, iar reţelele publice de canalizare - cu aproape 25 de km (INFOGRAFIC)

Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
