Încălzirea unui cartier din Orhei va fi asigurată de o centrală pe biomasă

Încălzirea unui cartier din Orhei va fi asigurată de o centrală pe biomasă

Într-un cartier din orașul Orhei urmează a fi înlocuită o centrală veche pe gaze naturale, cu una performantă pe biomasă. Acest proiect va asigura o economie de energie și va putea fi replicat în alte localități ale țării.

În luna martie a acestui an, într-un cartier al orașului Orhei a început implementarea unui proiect care prevede ca o centrală veche care funcționează pe gaze naturale să fie înlocuită cu una pe biomasă.

Proiectul este finanțat de către Programului Parteneriat European pentru Proiecte Demonstrative. Scopul programului este de a acorda asistență autorităților locale apartenente Parteneriatului Estic în abordarea provocărilor locale în domeniul energiei durabile. Investiția totală în proiect este de circa un milion de euro, dintre care 75% sunt oferiți de Uniunea Europeană.

Publicitate

Energie termică și apă menajeră, vor fi livrate unei grădinițe, Centrului Medicilor de Familie și la două blocuri locative. Acestea din urmă vor fi termoizolate și se va trece de la sistemul vertical de încălzire la cel orizontal, pentru a asigura o eficiență energetică suplimentară. După finalizarea proiectului energia termică și apa caldă vor putea fi livrate și unei brutării.

„Pe parcursul acestui an am reușit să efectuăm auditului energetic pe toate obiectele incluse în proiect. Acum suntem în perioada de pregătire a caietului de sarcini pentru organizarea tenderului, care se va petrece în această iarnă. În primăvară vom începe lucrările de eficientizare energetică. În prezent noi efectuăm evidența consumului de energie, pentru a demonstra economia care o vom obține prin utilizarea noului echipament”, ne spune Ruslan Surugiu, președintele ONG-ului Pro-Energy, care este partenerul acestui proiect.

El mai remarcă faptul că în proiect este prevăzută instalarea a două cazane cu o putere cumulativă de 400 kW, care vor înlocui centrala veche.

„Centrala actuală care funcționează pe gaze naturale oferă un randament de aproximativ 65% și are un grad avansat de uzură. Echipamentul nou care urmează a fi instalat, va oferi un randament de cel puțin 85%. De asemeni cele două cazane vor oferi posibilitatea de a varia volumul energiei termice produse, în funcție de necesitatea beneficiarilor conectați la această rețea”, afirmă Ruslan Surugiu.

În plus, energia produsă din biomasă este de regulă mai ieftină decât cea obținută în urma arderii gazelor naturale. Acest fapt va permite acumularea de economii suplimentare.

„În raionul Orhei sunt trei producători de combustibili din biomasă. Ei s-au arătat dispuși să-și majoreze producția, mai ales că este vorba de un client mare care va efectua achiziții constante”, afirmă președintele ONG-ului Pro-Energy.

Proiectul implementat în orașul Orhei are o durată de implementare de 38 de luni și prevede replicarea acestuia în alte localități ale țării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal