Stratfor: Crearea unei alianțe economico-militare între țările est-europene ar fi o soluție atractivă

Stratfor: Crearea unei alianțe economico-militare între țările est-europene ar fi o soluție atractivă

Crearea unei alianțe între țările est-europene ar fi o soluție deosebit de atractivă pentru țările din Europa de est precum Belarus, Ucraina, Republica Moldova, România și statele baltice. Asta în contextul unui declin demografic dramatic cu care se confruntă țările din regiune și a unei crize între Rusia și Occident, scrie analistul Stratfor, Eugene Chausovsky, într-un articol de analiză, citat de Agora.

Republica Moldova, marcată de instabilitate politică ce rezultă din fragmentări profunde între facțiuni pro-ruse și pro-occidentale, a oscilat undeva între Belarus și țările baltice. (...) Acum, o slabă administrație interimară guvernează Republica Moldova, iar sistemul politic al țării rămâne divizat între forțele pro-ruse și pro-occidentale, se spune în analiza Stratfor.

...

Publicitate

Un alt indicator asupra căruia atrag atenția experții Stratfor este înrăutățirea considerabilă a situației demografice în mai multe țări din Europa de est. „În următoarele decenii, Europa de Est va suferi o schimbare demografică radicală. Potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat în 2015, Republica Belarus, țările baltice, Republica Moldova și Ucraina se numără printre 15 țări care vor avea cele mai mari diminuări de populație până în 2050. Potrivit sursei, populația Republicii Moldova va scădea cu 20,3 la sută, de la patru milioane la 3,2 milioane de persoane”, scrie Eugene Chausovsky.

...

Stratfor consideră că cea mai optimă ieșire din situație ar fi crearea unei Alianțe între țările est-europene.

„Crearea unei alianțe între țările est-europene ar fi deosebit de atractivă pentru țările baltice, care până în 2050 vor fi populate de doar circa 5 milioane de oameni. Prin unirea forțelor cu Polonia, Belarus și Ucraina, această cifră va crește la cel puțin 80 de milioane de persoane. Astfel, statele baltice ar putea înfrunta dimensiunile lor mici și descuraja interferențele rusești în regiune.

Republica Moldova de asemenea va avea nevoie de securitatea unei uniuni economice și militare colective, deoarece această țară se confruntă cu un declin demografic dramatic. Deși este posibil ca Republica Moldova să se unească cu România, indiferent de jure sau de facto, problemele demografice ale României se pare că vor fi mai grave decât ale Republicii Moldova. Prin urmare, un nou bloc est-european ar putea fi convenabil ambelor țări, care împărtășesc proximitatea altor potențiali membri uniți din frică față de Rusia.

Un potențial bloc est-european format din Belarus, Ucraina, Republica Moldova, România și statele baltice în următoarele decenii va avea o populație comparabilă cu cea a Rusiei. Din punct de vedere economic, blocul cel mai probabil va fi mult mai avansat și complex decât Rusia. Din punct de vedere militar, blocul ar putea fi capabil să se apere de Rusia în cazul în care va primi sprijin din partea Statelor Unite ale Americii”, se mai spune în analiză.

Cu toate acestea, „Rusia nu va fi forțată să se retragă complet în spatele hotarelor sale. Moscova va continua să fie un jucător important în regiune, în special în Belarus și unele regiuni ale Moldovei, unde ifluența sa culturală este cea mai puternică. Totodată, această afinitate va fi umbrită de importanța integrării economice și militare în Europa de est, ceea ce va face mai dificilă extinderea influenței Moscovei în zonă”, conchide autorul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal