INFOGRAFIC. Anul 2015: Tragedia politică, în trei acte

INFOGRAFIC. Anul 2015: Tragedia politică, în trei acte


Anul 2015 va intra în istorie ca unul din cei mai instabili ani din punct de vedere politic. A început și s-a terminat cu negocieri de formare a coalițiilor. O „tragedie politică”, în trei acte. 

Două guverne, trei prim-miniștri interimari, un parlamentar arestat, un prim-ministru cu diploma falsă și multe proteste, au fost evenimentele care au marcat anul politic 2015. Toate sunt compilate în infograficul de mai jos: 

 

21 ianuarie

Anul 2015 a început cu negocieri între PLDM, PD și PL, care au eșuat într-un final, iar la prima ședință din acest an Marian Lupu a făcut apel către conducerea PLDM să-și asume împreună guvernarea, semnând în aceeași zi un acord al Alianței pentru o Moldovă Europeană. În cadrul ședinței, Marian Lupu face un gest indecent, descris de acesta ca „să dăm pinteni alianței”.

23 ianuarie

Andrian Candu a fost ales în funcția de Președinte al Parlamentului. Pentru acesta au votat 59 de deputați din fracțiunile PCRM, PLDM și PD. La procedura de vot au participat 60 de deputați.

12 februarie 

A urmat prima desemnare, însă Iurie Leancă nu a primit votul de încredere în Parlamentul Republicii Moldova, obținând doar voturile Partidului Liberal Democrat și cel Democrat (42 de voturi). Leancă declară că aceasta „este expresia unei impotențe politice”.

18 februarie

Procedura se repetă, iar Chiril Gaburici primește vot de încredere din partea Parlamentului, având practic aceeași componență a Guvernului și același program de guvernare ca și Iurie Leancă. Pentru candidatura sa votează 58 de deputați din PLDM, PD și PCRM.

26 februarie

Fostul premier Iurie Leancă a anunțat că părăsește Partidul Liberal Democrat. O face la o săptămână după ce nu a votat pentru investirea noului Guvern condus de Chiril Gaburici. „Ne-am angajat să mergem înainte, nu înapoi. Dacă le-am fi spus oamenilor că vom face un Guvern minoritar cu Voronin, ne-ar mai fi votat?”, declara Leancă.

5 martie

O investigație a Ziarului de Gardă demonstrează că prim-ministrul Chiril Gaburici nu a reuşit să susţină examenul de Bacalaureat în anul 1995 și presupune că diploma de absolvire a acestuia ar fi falsă. Dezbaterile și informațiile apărute pe parcurs duc în final la demisia acestuia.

15 aprilie

Fostul premier, Iurie Leancă, și-a lansat platforma care va participa la alegerile locale din 14 iunie. În blocul său va intra Partidul Liberal Reformator în frunte cu Ion Hadîrcă, Partidul „Acțiunea Democratică” în frunte cu Mihai Godea și Partidul „Democrația Acasă” în frunte cu Vasile Costiuc. Ultimii s-au retras după o perioadă din componența blocului electoral.

13 mai

Omul de afaceri Ilan Shor și-a lansat candidatura pentru funcția de primar al orașului Orhei, în timp ce avea statutul de bănuit în dosarul BEM. Acțiunile judiciare se suspendă, întrucât candidații la funcția de primar nu pot fi urmăriți penal.

6 iunie
Prim-ministrul Chiril Gaburici a cerut printr-o scrisoare, adresată președintelui țării, președintelui Parlamentului și deputați, demisia întregii conduceri a Procuraturii Generale, a Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

12 iunie

Premierul Chiril Gaburici își prezintă demisia. Anunțul a fost făcut chiar de premier în cadrul unui briefing organizat la sediul Executivului.

14 iunie

Are loc turul I al alegerilor locale. Ilan Shor reușește să câștige din primul tur alegerile în orașul Orhei, iar Renato Usatîi reușește să „cucerească” Primăria municipiului Bălți.

28 iunie

Are loc turul II al alegerilor locale. Dorin Chirtoacă reușește să câștige cel de-al treilea mandat de primar al capitalei.

13 iulie

Au loc din nou negocieri între PLDM, PD și PL. Potrivit liderilor, acestea urmează să fie finalizate spre sfârșitul lunii iulie.

22 iulie

Ministrul în exercițiu al Educației, Maia Sandu, este candidatul pe care îl va propune PLDM la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Nu este însă acceptată de democrați și de liberali, ultimii atacând-o prin liderul acestora, Mihai Ghimpu. „Am ajuns eu să îi garantez reforme Maiei Sandu, eu care lupt de 26 de ani? Nici nu e serios asta”, declara Ghimpu.

23 iulie

Liderii celor trei partide au semnat acordul AIE 3. La ceremonie au fost prezenți deputații din cele trei fracțiuni, dar și membri ai Guvernului în exercițiu.

30 iulie

Noua candidatură a PLDM-ului, Valeriu Streleț, devine prim-ministru al Republicii Moldova. Pentru acesta au votat cei 52 de deputați din fracțiunile PLDM, PD și PL. Împotriva acestuia au votat comuniștii, socialiștii iar deputații independenți Iurie Leancă, Eugen Carpov și Nicolae Juravschi s-au abținut.

6 septembrie

Platforma Demnitate și Adevăr a organizat în Piața Marii Adunări Naționale un miting de protest împotriva actualei guvernări. Paralel, un grup de manifestanți conduși de Grigore Petrenco protestează la Procuratura Generală. Ultimul este arestat. Platforma DA instalează corturi în PMAN.

27 septembrie

Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon și formațiunea lui Renato Usatîi, Partidul Nostru, au organizat un miting de protest. Participanții s-au adunat în trei locuri diferite, pentru ca apoi să mărșăluiască spre scuarul Parlamentului, acolo unde au fost instalate mai multe corturi.

15 octombrie

Are loc prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă. Corneliu Gurin, procuror general al R. Moldova, cere ridicarea imunității lui Vlad Filat. După o pauză de câteva ore liderul PLDM rămâne fără imunitate, iar apoi este arestat.

15 octombrie

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc pleacă din politică. Potrivit acestuia, principalul motiv este „ca ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept”.

29 octombrie

Guvernul condus de Valeriu Streleț primește vot de neîncredere. Pentru moțiune au votat deputații PSRM, PCRM și cei democrați.

4 noiembrie 

PLDM ia decizia de a nu participa la negocierile organizate de PD. Aceștia evită și consultările cu președintele. Decizia a fost luată la Consiliului Național Politic al PLDM

11 noiembrie

Stefan Fule către Dumitru Diacov: Puteți să-mi explicați ce înseamnă Guvern pro-european? Declarația a fost făcută în cadrul unui forum NATO ce avea loc la Parlament.

Noiembrie - decembrie

După trei ședințe ale Consiliului Politic Național al PLDM, aceștia decid să revină la masa de negocieri dar având condiția de a propune ei candidatul la șefia Guvernului, acesta fiind neafiliat politic.

13 decembrie

Este constituită o nouă formațiune politică, formată dintr-un aliaj al Platformei Civice Demnitate și Adevăr și partidul Forța Poporului. Noua formațiune îl are lider pe Andrei Năstase, iar printre principalele revendicări se numără declanșarea alegerilor anticipate.

16 decembrie

Divergențe între președinte și PD, după ce primii au declarat că ultimii l-au propus pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Democrații au negat, afirmând că a fost menționat în alt context. Președinția insistă, declarând că propunerea PD a venit în cadrul unei întâlniri de la Condrița.

21 decembrie ora 2:03

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc anunță că revine în politică, într-o postare făcută după miezul nopții. Acesta menționează că va participa la formarea unei coaliții majoritare. În aceeași zi este delegat de PD la negocieri.

21 decembrie ora 9:00

Un grup de 14 deputați comuniști anunță părăsirea formațiunii și crearea „Platformei Social-Democrate”. Aceștia s-au întâlnit pe parcursul acelei zile cu delegatul din partea PD, Vlad Plahotniuc. După câteva zile este anunțată public „Platforma”, formată din 34 de deputați.

21 decembrie ora 17:00

Președintele Nicolae Timofti îl desemnează pe Ion Sturza în calitate de prim-ministru, după încă o rundă de consultări ce a avut loc mai devreme cu PL, PD, PLDM și PPEM.

23 decembrie

Maia Sandu lansează o mișcare pentru crearea unui nou partid politic. Anunțul a fost făcut într-o postare pe contul ei de facebook.

29 decembrie

Curtea Constituțională declară drept constituțional Decretul de desmnare a lui Ion Sturza la funcția de prim-ministru, dar îl obligă pe președintele RM să desemneze candidatul la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară absolută. Tot în această zi, Parlamentul își încheie sesiunea de toamnă, dar urmează să revină în primele zile ale anului viitor pentru a decide dacă acordă sau nu vot de încredere Guvernului condus de Ion Sturza.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 2
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 3
  Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord
 • 4
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.