„Planul Sturza”: Acord cu FMI, modul de concesionare a Aeroportului, impozit de lux, salarii mai mari pentru procurori, Trezorerie în timp real...

„Planul Sturza”: Acord cu FMI, modul de concesionare a Aeroportului, impozit de lux, salarii mai mari pentru procurori, Trezorerie în timp real...
Foto: transilvaniareporter.ro


Premierul desemnat Ion Sturza a expediat astăzi către Parlament Programul de Guvernare. Ulterior acesta a fost făcut public de serviciul de presă al Parlamentului. Programul prevede reformarea mai multor sectoare a economiei, gestionarea mai eficientă a banilor publici,  implementarea celor mai bune practici, crearea unui mediu favorabil pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea afacerilor.

Pe 4 ianuarie 2016, premierul desemnat Ion Sturza își va prezenta Programul de Guvernare în plenul Parlamentului și va cere votul de încredere al deputaților.
 Programul de Guvernare este împărțit în 15 capitole și are 56 de pagini.

Pentru perioada 2016-2018, potențialul Guvern își propune să creeze premisele necesare care vor asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pentru îndeplinirea dezideratului în cauză, la baza Programului de activitate al Guvernului a fost pusă implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Pe termen scurt, preocupările majore ale Guvernului Republicii Moldova sunt orientate spre înlăturarea riscurilor la adresa securității interne și externe a statului, spre stabilizarea sectorului bancar, spre sancționarea și combaterea fraudelor financiare, spre asigurarea unui echilibru între consolidarea fiscală sustenabilă și impulsionarea dezvoltării economice, precum și spre protejarea veniturilor cetățenilor.

Programul de Guvernare mai prevede verificarea modului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, de executare a angajamentelor contractuale și întreprinderea, după caz, a acțiunilor în apărarea interesului statului, în conformitate cu legislația în vigoare.

Un alt punct importat, care nu a fost realizat de actuala guvernare, este semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internaţional, în vederea asigurării stabilității macroeconomice, bugetare și financiare.

De asemeni Programul de Guvernare mai prevede:

• Diversificarea instrumentelor de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii din surse externe de finanțare. Eliminarea monopolului la exportul de metal. Aplicarea principiilor de efectuare a controalelor de stat asupra activității de întreprinzător, inclusiv în domeniul fiscal și vamal.

• Aplicarea testului fit and proper (standarde minime de integritate și transparență) pentru acționarii din sistemul financiar al Republicii Moldova,indiferent de mărimea cotei de participare în capitalul instituțiilor financiare.

• Înăsprirea cerințelor și sancțiunilor pentru guvernarea improprie şi inadecvată a instituțiilor financiare, nerespectarea normelor prudențiale și de gestiune a riscului bancar. Promovarea politicilor de reducere a circulației banilor în numerar.

• Consolidarea și unificarea unor impozite pentru reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri.

• Introducerea unei taxe/impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari (wealth tax).

• Dezvoltarea controlului comun la frontiera cu Romania, după principiul one stope.

• Simplificarea sistemului de impozitare în agricultură.

• Diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electric

• Optimizarea hărții judecătorești prin reducerea numărului instanțelor judecătorești.

• Publicarea rapoartelor anuale privind interceptarea convorbirilor cetățenilor, efectuate prin intermediul telefoanelor, computerelor, precum și altor mijloace de comunicare.

• Revizuirea prevederilor constituționale cu privire la numirea Procurorului General.

• Creșterea substanțială a salariilor procurorilor și eficientizarea regulilor de răspundere a procurorilor, inclusiv de răspundere disciplinară.

• Eficientizarea activităţii Curţii Constituţionale prin revizuirea criteriilor de selectare a judecătorilor şi a procedurilor de examinare a sesizărilor.

• Dezvoltarea sistemului de răspundere disciplinară a notarilor, precum și revizuirea principiului de stabilire a costurilor pentru serviciile notariale.

• Aprofundarea parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

• Dinamizarea dialogului politic cu Federația Rusă în vederea normalizării relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic, energetic și migrației, valorificând pe deplin potențialul Tratatului de prietenie și cooperare.

• Delimitarea clară a atribuțiilor de combatere a cazurilor de mare corupție. Consolidarea Procuraturii Anticorupție în calitate de organ cu competență exclusivă de investigare a cauzelor de mare corupție, inclusiv prin mărirea numărului de procurori și personal care asistă procurorii anticorupție și instituirea unor relații strânse între Procuratura Anticorupție și Direcția Naționale Anticorupție (DNA) din România.

• Înăsprirea sancțiunilor pentru corupție și crimele conexe și aplicarea uniform a acestora.

• Verificarea prioritară și minuțioasă a veniturilor, proprietăților și intereselor tuturor judecătorilor și procurorilor, cu concedierea celor care nu pot justifica veniturile și proprietățile.

• Implementarea sistemului „Trezorerie în timp real”, care să ofere accesul publicului la informații privind fluxurile financiare, veniturile și cheltuielile publice, datoria publică, gestionarea proprietății publice, contractele de achiziții de mărfuri, lucrări și servicii publice, precum și privind subvențiile și ajutorul de stat.

• Modificarea cadrului legal pentru neadmiterea concentrării excesive a mass-mediei.

Programul de Guvernare 2016_2018 Final (1)

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

Advertoriale
Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 4 lucruri pe care să le faci pentru sănătatea ta feminină în această toamnă
 • Așa tată, așa fiică! Cât de talentată e Ruxanda, fiica lui Ion Rață de la...
Cele mai populare
 • 1
  Sandu, Deliu, Țîcu, Usatîi și Chirtoacă au semnat o scrisoare comună către oficiali UE: Există riscul unei fraudări masive a alegerilor (DOC)
 • 2
  868 de cazuri noi de COVID-19 în R. Moldova, cel mai mare număr de îmbolnăviri de până acum. Țara a depășit 50.000 de cazuri
 • 3
  Toamna își intră în drepturi. Vezi cum va fi vremea în acest weekend
 • 4
  Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion militar cu pasageri la bord s-a prăbușit (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.