Alexandru Slusari: Producătorii ucraineni pun în pericol sectorul zootehnic din Moldova

Alexandru Slusari: Producătorii ucraineni pun în pericol sectorul zootehnic din Moldova

Președintele Asociației UniAgroProtect remarcă o situație alarmantă în care a ajuns sectorul zootehnic din Republica Moldova, din cauza importurilor masive și a contrabandei din Ucraina. Anterior mai multe asociații de producători au solicitat întreprinderea unor măsuri de protecție a producătorilor autohtoni, dar au primit doar promisiuni din partea autorităților.

Începând cu 1 ianuarie 2016 Federația Rusă a introdus embargou pentru importul mai multor mărfuri din Ucraina, inclusiv și pentru produsele lactate și cele de carne. Ulterior 35 de companii ucrainene au primit autorizațiile pentru a exporta produsele animaliere în Republica. Din aprilie 2015 producătorii de carne din Republica Moldova sunt obligați sa achite TVA de 20 %, pe când producătorii agricoli din Ucraina până la anul 2016 au fost scutiți de plata TVA, iar în acest an întreprinderile din sectorul zootehnic sunt obligate să achite doar o pătrime din sumele TVA calculate, restul sumelor rămân la dispoziția întreprinderilor. „Totodată, preturile la nutrețuri pentru animale in Ucraina sunt aproximativ cu 30 % mai ieftine decât în Moldova, energia electrică este mai ieftină cu aproape 135 % și gazele naturale cu 16 %. La toți factori menționați este necesar de adăugat și problema controlului insuficient la hotare, ceea ce contribuie la creșterea contrabandei. Situația creată pune în pericol sectorul zootehnic din Moldova”, remarcă Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

„În asemenea condiții producătorii autohtoni din domeniul procesării producției din carne și lapte nu vor suporta concurenta cu importatorii din Ucraina. În cazul insolvabilității masive a întreprinderilor de procesare se întrerupe întregul lanț valoric de producere a cărnii și a laptelui. Prin urmare vor falimenta fermierii care livrează produse primare, în special zeci de mii de gospodarii țărănești individuale. Asociația UniAgroProtect, Asociația Patronală a Producătorilor de Lapte și Asociația Producătorilor din Industria Avicola încă în 2015 au simțit presiunea importului produselor din carne și de lactate din Ucraina. În iunie 2015 a fost o perioada când procesatorii de lapte au fost nevoiți să închidă mai multe puncte de colectare a laptelui. Problema a fost discutata în cadrul așa numitului pachet agricol și, in pofida promisiunilor, a rămas nesoluționată.”, declară Președintele UniAgroProtect.

Publicitate

El afirmă că pe data de 18 decembrie 2015 asociațiile menționate au mai adresat o scrisoare către Ministerele Finanțelor, Economiei și Agriculturii cu descrierea detaliată a situației și solicitării lansării procedurilor de investigare in conformitate cu normele OMC și Acordul de comerț liber în cadrul CSI. Conform acestor rigori, dreptul de investigare a cazului și introducerea unor taxe vamale de protecție apare atunci când importul dintr-o țară creste peste 15%. ”În contextul situației apărute din 1 ianuarie 2016, asociațiile noastre insistă asupra demarării procedurii de investigare a importului din Ucraina și introducerea taxei vamale speciale pentru protejarea producătorilor autohtoni”, spune Președintele Asociației UniAgroProtect.

De remarcat că mai multe asociații de producători au primit asigurări încă în vara anului 2015 că vor fi luate măsuri de protecție a producătorilor autohtoni în fața importului masiv și a contrabandei de carne din Ucraina, în timpul negocierii Pachetului agricol. Însă până la urmă nu au fost întreprinse astfel de acțiuni din partea autorităților din Moldova.

În 2016 Ucraina a anulat taxa de 10% pentru importul de produse alimentare. Totuși producătorii autohtoni practic nu rezistă concurenței pe piața din Ucraina din cauza deprecierii semnificative a grivnei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal