Teatrul Național din Chișinău revine la Naționalul bucureștean cu două reprezentații

Teatrul Național din Chișinău revine la Naționalul bucureștean cu două reprezentații

Trupa Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău va prezenta pe scena Naționalului bucureștean două spectacole de succes din repertoriul său, „Casa de pe graniță” de Slawomir Mrozek și „Filumena Marturano” de Eduardo de Filippo.

Turneul din 2016 vine ca o prelungire firească a proiectului demarat în 2014, care s-a bucurat de un imens succes, Teatru Românesc la București și Chișinău, cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naționale, potrivit agerpres.ro.

Miercuri 20 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio, se va juca spectacolul Casa de pe graniță de Slawomir Mrozek, premieră care a avut loc în deschiderea Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău, în toamna lui 2015.

Publicitate

Piesa cunoscutului dramaturg contemporan polonez, citită ca o formidabilă fabulă caustică, este o profeție periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamități, fiind această și una dintre creațiile de început ale lui Mrozek, care, din nefericire, își dovedește actualitatea tot mai pregnant, de la un deceniu la altul.

„Casa de pe graniță” descrie situația unei familii ce primește vestea că granițele au fost retrasate din rațiuni istorice, astfel că noul hotar trece chiar prin mijlocul casei lor, prin sufragerie. „O situație absurdă, în care diplomații dispun de destinele noastre, ne privează de intimitate. Mi-am propus ca tot ce se întâmplă în scenă să fie cât mai real”, a declarat regizoarea.

„Casa de pe graniță” este și un proiect moldo-polonez de succes și o reuniune remarcabilă de forțe artistice.

Realizatorii spectacolului vin din Polonia: Agnieszka Korytkowska-Mazur semnează regia, Pawel Dobrzycki, scenografia, iar Maciej Zakliczynski — mișcarea scenică și selecția muzicală. În spectacol joacă actorii Naționalului din Chișinău: Petru Hadârcă, Silvia Luca, Iurie Negoiță, Ninela Caranfil, Draga-Dumitrița Drumi, Igor Babiac, Petru Oistric, Valentin Zorilă, Iurie Radu, Iurie Focșa, Ion Mocanu, Anișoara Bunescu, Lilia Bejan, Mihaela Damian-Oistric, Doriana Zubcu-Marginean, Ana Tkacenko.

Cel de-al doilea spectacol al turneului va avea loc joi 21 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio, cu piesa „Filumena Marturano” sau „Divorț în stil italian” de Eduardo de Filippo, adaptarea și regia fiind asigurate de unul dintre cei mai apreciați creatori de spectacole basarabeni, Alexandru Vasilache.

Subiectul piesei e cunoscut și din celebrul film cu Sophia Loren și Marcello Mastroiani, însă minunatul duet al protagoniștilor moldoveni (Petru Hadârcă — Silvia Luca) îi conferă o nouă profunzime. Personajele au trecut de prima tinerețe, iar iubirea lor cu năbădăi, cu tunete și fulgere, generează dialoguri suculente, presărate cu picanterii.

„În piesă e multă patimă, sunt nervi dezgoliți. Filumena și Domenico își regândesc faptele, își limpezesc sentimentele. Până la urmă ei înțeleg cât de importantă e familia, cât de rezistentă e dragostea, spune regizorul. Dedic acest spectacol tuturor celor care mențin sentimentul de dragoste în cuplu, în familie, zeci de ani.”

Povestea cucerește prin sinceritate și culminează cu un bine așteptat happy-end. Aceasta ar fi pe scurt cartea de vizită a unui spectacol cu mare succes de public.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal