ANRE va suspenda licențele a trei operatori de pe piața produselor petroliere

ANRE va suspenda licențele a trei operatori de pe piața produselor petroliere

Agenția Națională de Reglementare în Energetică a inițiat procedura de sancționare a patru operatori de pe piața produselor petroliere. Astfel,  un operator va primi o amendă, iar alți trei vor fi sancționați prin suspendarea activității pe un termen de două luni.

Consiliul de Administraţie al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis, în ședința sa de examinare a rapoartelor de control efectuate de ANRE la patru operatori de pe piața produselor petroliere („Auto - Mar” SRL, „Dies - Tehnologie” SRL, SRL „I.A.L.G.” Străşeni și SRL „Tezed - S”), să iniţieze, pentru neregulile constatate, procedura de sancționare a acestora conform prevederilor normei legale. În privința companiilor Auto - Mar, Dies - Tehnologie și I.A.L.G. ANRE a demarat procedura de suspendare pe un termen de două luni a licențelor ce le dețin, iar în privința companiei Tezed - S - procedura de atragere la răspundere contravențională și de emitere a prescripției privind lichidarea încălcărilor constatate.

În cadrul controalelor repetate efectuate la companiile Auto - Mar și Dies - Tehnologie, ANRE a constatat că acestea nu au îndeplinit integral prescripțiile anterioare emise la adresa acestora de către ANRE, nu au adus evidența contabilă în corespundere cu cerințele actelor normative în vigoare, iar compania Dies - Tehnologie a comis și alte încălcări ale prevederilor Legii privind piața produselor petroliere. Din acest motiv ANRE a decis să remită Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) și Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru examinare și luarea măsurilor, raportul și hotărârea Consiliului său de Administraţie privind controlul repetat al activității licențiate a companiei Dies - Tehnologie.

Publicitate

În urma controlului la compania I.A.L.G. Străşeni (Întreprinderea de Aprovizionare şi Livrare a Gazelor din Străşeni, care este o societate afiliată SA „Moldovagaz”) ANRE a constatat multiple abateri de la prevederile Legii privind piața produselor petroliere referitoare la evidența cheltuielilor aferente activității licențiate și încălcări ale mecanismului de formare a prețurilor, stabilit de Metodologia calculării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, care au condus la diminuarea rentabilității activității acestei companii. Pe lângă suspendarea temporară a licenței, ANRE a decis să solicite Procuraturii Generale verificarea faptelor referitoare la devalizarea activelor SRL „I.A.L.G.” Străşeni prin intermediul SRL „Flaga - Gaz”.

În perioada suspendării licențelor deținute de cele trei companii, acestea urmează să înlăture încălcările constatate, să aducă mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere, evidența primară și evidența contabilă a cumpărării și vânzării produselor petroliere în corespundere ce cerințele legii. La expirarea termenului de suspendare a licențelor, Departamentul monitorizare și control din cadrul ANRE va supune cele trei companii unui nou control și va prezenta Consiliului de Administraţie rezultatele acestora.

În cadrul controlului activității licențiate a companiei Tezed - S, personalul de control al ANRE a constatat că aceasta a admis, contrar prevederilor Metodologiei calculării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, 202 cazuri de comercializare a gazului lichefiat la prețuri ce depășeau prețul stabilit, fapt care a adus companiei respective venituri supra plafon în sumă de peste 419,9 mii lei. În raportul de control al ANRE sunt indicate și alte încălcări ale prevederilor metodologiei respective. Conform Codului contravențional, pentru nerespectarea condiţiilor stabilite în licenţă, compania Tezed - S riscă să fie sancţionată cu amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal