A câștiga o luptă concurențială este posibil doar atunci când sunt implementate standardele internaționale. În anul 2015 compania METRO Cash & Carry Moldova a primit certificatul internațional ISO 22000:2005. Acest certificat conține o serie de standarde din industria alimentară, în baza cărora se elaborează și se implementează sistemul de siguranță a produselor alimentare.
În țările Uniunii Europene, dar și a celor din CSI (Rusia, Belarus), deținerea certificatului ISO 22000:2005 este o cerință legislativă obligatorie pentru întreprinderile din industria alimentară.
Tot ce trebuie să cunoașteți despre ISO
ISO 22000:2005 HACCP - sistem de management al siguranței alimentelor. Acronimul HACCP — provine de la expresia din limba engleză Hazard Analysis and Critical Control Points, adică - Analiza Riscurilor și Punctele Critice de Control.
Sistemul de management a fost elaborat de Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). ISO 22000 НАССР este un standard recunoscut și utilizat pe larg de către întreprinderile producătoare din industria alimentară din țările înalt dezvoltate. Implementarea standardului presupune mai multe etape de control și analiză detaliată a procesului de producere și identificare a riscurilor posibile referitoare la siguranța alimentelor.
Datorită faptului că schimbările din mediul extern sunt foarte dinamice (cerinţele clienţilor se modifică, se dezvoltă tehnologiile, apar noi pericole și noi măsuri pentru controlul acestora etc.) compania trebuie sa aplice sisteme de comunicare externă cu furnizorii, clienţii, consumatorii, autorităţile și alte părţi interesate. Este vorba despre sisteme care oferă informaţii necesare îndeplinirii obiectivului primar - de realizare de produse calitative și sigure pentru consumul uman, ceea ce standardul ISO 22000:2005 ne și permite să facem.
Sistemul de management al siguranței alimentare face referință la analiza și controlul calității materiei prime din care sunt fabricate produsele. Cerințele standardului presupun un control al procesului de producere a alimentelor și depozitare a produsului alimentar, până la comercializarea sa.
Avantajele implementării ISO 22000:2005:
- Implementarea sistemului de management al siguranței produselor alimentare
- Integrarea procedurilor moderne ale analizei de risc și conceptul de prevenire a riscurilor sub aspectul protecției sănătății consumatorului în sistemul existent de management
- Justificarea pe bază de documente a siguranței producției și reducerea riscurilor la comercializarea produselor
- Îmbunătățirea semnificativă a relației de parteneriat și creșterea nivelului de încredere din partea clienților, furnizorilor și autorităților de supraveghere
- Prevenirea riscurilor și un management eficient al situațiilor de criză
- Ajută firmele din industria alimentară să devină competitive pe piața internațională.
Prin obținerea Certificatului ISO 22000:2005, METRO Cash & Carry Moldova demonstrează că sistemul de calitate este la standarde ridicate, astfel cerințele privind siguranța alimentelor și totodată cerințele clienților să fie satisfăcute.
P.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.