Curțile „de aur” ale Capitalei. Cum a cheltuit Primăria milioane de lei pentru amenajări

Curțile „de aur” ale Capitalei. Cum a cheltuit Primăria milioane de lei pentru amenajări

53 de milioane de lei a costat amenajarea a 41 de curți din Chișinău și crearea câtorva mii de locuri de parcare, sumă enormă în viziunea mai multor experți, relevă o investigație a portalului Anticorupție. Majoritatea au fost realizate de o singură companie, „Lucet-comerț”, iar mai multe contracte de achiziții au fost realizate cu o serie de nereguli. 

Documentele semnate vara trecută cu firma în cauză nu indică numărul exact de curți și parcări, care urmau să fie amenajate și nu oferă adresele la care urmau să se facă lucrările.

Ba mai mult, în documentele oficiale se arată că „Lucet -comerţ” nu a reușit să se încadreze în suma prevăzută în contract dar nici în limita de timp, astfel încât la 19 noiembrie 2015 părţile au semnat un Acord adițional la Contractul nr.28/15, prin care valoarea acestuia a fost majorată cu 13 milioane 751mii lei. În același timp, termenul de executare a lucrărilor a fost prelungit cu aproape 7 luni, urmând ca acestea să se încheie la 15 iulie 2016.

În document se mai arată că în în total în 2015 „Lucet-comerţ” a efectuat lucrări în valoare de 53 de milioane 536 mii 520 de lei, DGTPCC recepţionând lucrăriile la 41 de adese.

600 de lei pentru un metru pătrat, în loc de 80

DGTPCC susține că „Lucet-comerț” a construit 7122 metri patraţi de trotuar, 1799 metri patraţi căi de acces, 52 de mii 670 metri patraţi de parcare. În același timp, au fost asfaltați 24342 metri patraţi din curți. Preţul de piaţă pentru un metru patrat de pavaj este de 150 de lei, iar lucrările de pavare se remunerează în medie cu 80 de lei pentru un metru patrat. Un calcul simplu demonstrează că pentru parcări s-au cheltuit 12.132 mln lei. În același timp, un metru patrat de asfalt costă în medie 600 de lei, ceea ce rezultă că s-au cheltuit aproape 20 de milioane de lei. Astfel, suma lucrărilor ar fi de vre-o 32 de milioane de lei. Desigur, au mai existat cheltuieli pentru materiale de construcție, transport, lucrări adiacente, însă este puţin probabil ca acestea să coste 21,5 milioane de lei.

Pe lângă faptul că sunt foarte costisitoare, în unele cazuri lucrările au provocat nemulţumirea locuitorilor din mai multe cartiere.

De la alimentație, la construții

Pe parcursul ultimilor cinci ani SRL “Lucet-comerţ” a câştigat doar în minicipiul Chișinău licitaţii pentru efectuarea lucrărilor de constucţie în valoare de 175 de milioane de lei. În vara anului trecut, în afară de licitaţia pentru amenajarea curţilor de locuit, “Lucet-comerţ” a mai obținut alte trei contracte în sumă totală de aproape 7 milioane de lei.

Firma a fost înfiinţată în anul 2002, activând în domeniul comerţului cu amănuntul a produselor alimentare. Treptat aceasta s-a reprofilat şi a început să activeze în construcţii. Printre proiectele de construcție cu care se laudă agentul economic sunt: școala de cultură generală din s. Dancu, r-nul Hâncești, apeductul în oraşul Hânceşti și cel din Ceadîr-Lunga, strada Studenţilor și strada pietonală Alexandru Diordiţa din Chişinău, la fel ca și blocul locativ din strada Ghioceilor în cadrul Programului social “Prima casă”, implementat de Primăria municipiului Chişinău. Tot ”Lucet-comerț” a efectuat lucrări de instalare a monumentului Victimelor deportărilor din scuarul Gării feroviare din Chişinău. Firma s-a ocupat și de construcţia locuinţelor pentru sinistraţii din satele Nemţeni şi Cotul Morii în anul 2010.

Citiți investigația integral pe anticorupție.md

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal