Consiliul Concurenței: Ministerul Finanțelor a încălcat legislația la acordarea creditelor de miliarde pentru BEM, Banca Socială și Unibank

Consiliul Concurenței: Ministerul Finanțelor a încălcat legislația la acordarea creditelor de miliarde pentru BEM, Banca Socială și Unibank

Consiliul Concurenței a constatat mai multe încălcări a legislației în cazul acordării creditelor de miliarde Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Guvernul a acordat în 2014 și 2015 credite urgente de 14,12 miliarde lei pentru Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, ca acestea să-și onoreze obligațiile față de deponenți.

Potrivit Consiliului Concurenței în acest caz a fost încălcată legislația. Astfel, în luna iunie 2015 Plenul Consiliului Concurenței a inițiat investigația referitor la semnele încălcării legislației în domeniul ajutorului de stat de către Banca Națională a Moldovei, prin neprezentarea unui plan de restructurare sau de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale și UNIBANK, în termen de 6 luni de la acordarea ajutorului de stat.

Publicitate

Regulatorul a constatat că folosirea ajutorului de stat de către băncile comerciale beneficiare după expirarea a 6 luni de la acordarea acestuia se consideră abuzivă, respectiv băncile comerciale urmează să ramburseze ajutorul de stat în cauză.Totodată, nenotificarea ajutorului de stat de către Ministerul Finanțelor sub formă de garanții de stat în condiții preferențiale pentru S.A."Banca de Economii", B.C."Banca Socială"S.A., B.C."UNIBANK"S.A. este o încălcare a Legii nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat.

Astfel, Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei urmează să întreprindă toate măsurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat acordat.

În prezent compania Kroll desfășoară a doua fază a investigării furtului de miliarde din sectorul bancar și întreprinde măsuri pentru recuperarea banilor delapidați din cele trei bănci.Totodată garanţia de stat de 14,12 miliarde de lei pentru Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială urmează fi transformată în datorie publică, iar cheltuielile pentru deservirea ei urmează a fi incluse în bugetul pentru anul 2016.

Totuși până în prezent nu a fost adoptat bugetul pentru 2016 și nimeni din funcționarii sau politicieni nu și-a asumat responsabilitatea de a include achitarea acestei datorii din contul bugetului de stat.

Mai mulți experți remarcă faptul că în cel mai bun caz pot fi recuperate doar 50-70% din banii delapidați de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal