Evaziune fiscală la companiile de taxi: Salariul mediu lunar de 400 lei

Evaziune fiscală la companiile de taxi: Salariul mediu lunar de 400 lei
Foto: www.mercedes-benz.com

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a examinat domeniul de activitate a agenților economici ce prestează servicii de transport auto de pasageri în regim taxi, fiind constatate riscuri majore pentru administrarea fiscală, prin eschivarea de la declararea veniturilor real obținute în sume considerabile, cât și a fondului de salarizare.

Din totalul agenților economici care au licență pentru activarea în domeniul prestării serviciilor de taxi au fost selectați 24 de contribuabili care dispun mai mult de 20 autoturisme incluse în anexa la licență și au înregistrat activitate de întreprinzător în domeniul respectiv pe parcursul anului 2014.

Astfel, au fost efectuate calcule estimative în vederea determinării decalajului fiscal pentru fiecare agent economic în parte, volumul venitului și fondul de salarizare nedeclarat. Calculele privind riscurile în ramura dată au fost efectuate în dependență de numărul de mașini deținute și informațiile din dările de seamă prezentate de contribuabili.

Conform informației disponibile, s-a constatat că pentru o zi de activitate, un automobil încasează o sumă minimă de 600 lei pentru orașul Chișinău și 500 lei pentru alte raioane (localități) ale Republicii Moldova. În dependență de indicatorul respectiv și numărul automobilelor disponibile, a fost calculată suma aproximativă a veniturilor care urmau a fi declarate de către contribuabili, respectiv sumele impozitelor și taxelor care urmau a fi vărsate la buget, acestea fiind determinate în baza mediei poverii fiscale pentru contribuabilii din ramura respectivă.

Spre exemplu, un agent economic din cei analizați, înregistrând 256 automobile incluse în anexa la licență, declară un venit de doar 11,2 mil. lei pentru anul 2014 și 113 angajați cu salariul mediu de 400 lei lunar.

Respectiv, conform calculelor estimative privind achitările de impozite s-a constatat că întreprinderea dispunând de 256 automobile care activează în regim de taxi, de regulă activitatea acestora fiind non-stop, urma să declare în mediu 2 angajați pentru fiecare mijloc de transport, cu salariu minim admis de legislație în mărime de 1900 lei pentru fiecare angajat.

Totodată, luând în considerare faptul că pentru fiecare automobil la sfârșitul zilei de lucru de către șofer este predată o suma fixă de mijloace bănești, numită neoficial „plan”, care constituie în medie 300-400 lei/zi, încasările totale efectuate de către fiecare automobil ar trebui să constituie în mediu nu mai puțin de 600-800 lei/zi, cu cel puțin 25 de zile lucrate pentru fiecare lună. Diferența de mijloace bănești încasate de către șofer constituie venitul neoficial al acestuia din care inclusiv sunt asigurate alte cheltuieli curente (spălarea automobilului, reparația ș.a.)

Respectiv, agentul economic selectat drept exemplu, urma să declare venituri suplimentare de 34,7 mil. lei și achitări suplimentare de impozite în sumă de 3,4 mil. lei (ceea ce constituie decalaj fiscal pentru întreprinderea respectivă), luând în considerație că povara fiscală medie pentru agenții economici examinați din ramura dată constituie 10%.

Asemenea calcule au fost efectuate pentru 24 de agenți economici care au desfășurat activitate pe parcursul anului 2014, fiind estimată o sumă aproximativă a veniturilor nedeclarate pentru un an calendaristic ce constituie 202 mil. lei și respectiv o sumă de 20,2 mil. lei a impozitelor care urmau să fie vărsate suplimentar la buget (ceea ce constituie decalajul fiscal pentru 24 de contribuabili din domeniul dat).

Ținem să menționăm că au fost epuizate toate metodele de conformare benevolă față de agenții economici din domeniul servicii de transport auto de călători în regim taxi, aceștia nedorind să se încadreze în cadrul legal utilizând în continuare scheme de eschivare de la declararea tuturor veniturilor obținute. Aproximativ 90% de controale fiscale operative inițiate se soldează cu aplicarea amenzilor pentru neutilizarea mașinilor de casă și control, cât și lipsa acestora.

Serviciul Fiscal de Stat va întreprinde metode de constrângere față de agenții economici din domeniul respectiv, care nu doresc să desfășoare activitatea de întreprinzător conform normelor legale, prin intensificarea acțiunilor de control prin metoda operativă, aplicarea metodelor și surselor indirecte, instituirea posturilor fiscale ș.a. Totodată, vor fi examinate și persoanele fizice - fondatori ai agenților economici menționați sub aspectul aplicării metodelor indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în fața Rusiei. Ce motiv invocă Budapesta

Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în fața Rusiei. Ce motiv invocă Budapesta

Președinta Maia Sandu nu intenționează să se întâlnească cu Vladimir Putin în viitorul apropiat: „Depinde de ambele părți”

Președinta Maia Sandu nu intenționează să se întâlnească cu Vladimir Putin în viitorul apropiat: „Depinde de ambele părți”

File din istoria Holocaustului în spațiul românesc: În Transnistria au fost deportați 195.000 de evrei, iar la sfârșitul anului 1943 au rămas în viață 50.000

File din istoria Holocaustului în spațiul românesc: În Transnistria au fost deportați 195.000 de evrei, iar la sfârșitul anului 1943 au rămas în viață 50.000

Advertoriale
Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Respect sporit pentru propria persoană sau eroare mecanică? Gafa pe care a comis-o prim-ministra la un eveniment public (FOCUS)
 • 2
  Rusia respinge solicitarea Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria: „Afirmații departe de realitatea istorică”
 • 3
  Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului
 • 4
  Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul șefei ANI. Reacția instituției (UPDATE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.