
RISE Moldova: Afacerile și interesele judecătorilor de la Curtea Constituțională
Patru din cei cinci judecători ai actualului plen al Curții Constituționale nu și-au declarat toate afacerile la Comisia Națională de Integritate (CNI), relevă o investigație marca RISE Moldova. În același timp, unul dintre ei a ascuns de autoritățile române calitatea de asociat într-o companie, timp de doi ani, în perioada când a fost deputat în Parlamentul de la București.
・
Legea cu privire la Curtea Constituțională îi obligă pe magistrați să depună declarații de venit și proprietate. Nu toți însă fac acest lucru, fapt scos în vileag de investigația Rise.
Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a menționat în declarația de avere pe anul 2014 că soția sa, Angelina Tănase, este asociată în firma de comerț Trecer-Grup SRL și compania imobiliară Apps-Imobil SRL. Însă președintele CC nu a inclus în declarația de venit și cea de interese personale faptul că este fondator și administrator al Întreprinderii Individuale Consulting Tănase. Potrivit extrasului companiei obținut de la Camera Înregistrării de Stat, firma de consultanță juridică a fost fondată în 1997 și are sediul juridic într-un apartament ce aparține familiei Tănase.
„Este activă, da? Nici nu m-am gândit că este pentru că e de prin `95, dar n-am folosit-o niciodată. Am înființat-o atunci și ea de fapt nici nu e companie propriu-zisă, e persoană fizică. Voiam să-mi iau licența de avocat pe dânsa, dar la distanță de două luni de zile m-am angajat la ministerul Justiției și așa a și rămas”, a fost reacția lui Alexandru Tănase.
Un alt judecător al Curții Constituționale cu interese nedeclarate este Tudor Panțîru. Acesta a fost numit în funcție în 2013, după ce la sfârșitul anului 2012 i-a expirat mandatul de deputat în Camera Deputaților a României. RISE a descoperit că Panțîru a omis să indice în declarațiile de avere și de interese pentru anii 2012 - 2014, depuse la CNI, faptul că este asociat în compania Proera Grup SRL. În 2012, firma a încasat un venit de peste 3 milioane lei din organizarea de cursuri specializate. Printre cursanți și traineri se numără și fostul ministru de Interne Dorin Recean.
În investigație figurează și averile și interesele magistraților Victor Popa și Aurel Băieșu.
Citiți investigația integral pe site-ul RISE.