Luni, 11 ianuarie 2015, Marian Lupu anunța că a fost creată o majoritate parlamentară din 56 de deputați, dar formalizată printr-o declarație semnată de patru lideri politici - Marian Lupu (PDM), Mihai Ghimpu (PL), Violeta Ivanov (15 deputați neafiliați, membri ai Platformei social-democrate) și Ion Balan (în numele a 8 deputați liberal-democrați). 

Știind că cei care au decis să susțină o nouă majoritate au fost șapte liberal-democrați (Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ștefan Creangă, Nae-Simion Pleșca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari, Aliona Goța), a apărut întrebarea - Cine este cel de-al optulea care și-a plasat semnătura pe document?

Marți, pe data de 12 ianuarie, răspunsul la această întrebare l-a oferit Ion Balan, reprezentantul celor șapte liberal-democrați care s-au separat de decizia celorlalți deputați PLDM. „Cel de-al optulea care a semnat alături de noi majoritatea parlamentară este Nicolae Juravschi”, a declarat Balan.

Astăzi, fracțiunea PLDM a spus că nu va susține candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier. 

Comunicatul emis în această seară de Președinție arată că în pofida anunțului de creare a unei majorități din 56 de deputați, pentru desemnarea lui Plahotniuc în funcția de premier au semnat 55 de parlamentari. Nu se știe deocamdată lista nominală a acestora. „Vom scana în scurt timp această declarație și o vom face publică. Sunt 55 de deputați”, a declarat pentru Agora, purtătorul de cuvânt al președintelui, Vlad Țurcanu menționând că semnatari sunt parlamentarii PD, PL, foștii comuniști și 7 liberal-democrați. 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!