„Majoritatea celor 56” cer repetat nominalizarea lui Plahotniuc

„Majoritatea celor 56” cer repetat nominalizarea lui Plahotniuc

Noua majoritate Parlamentară, formată din 56 de deputați consideră neîntemeiate motivele președintelui de a respinge candidatura lui Plahotniuc. Prin urmare, într-o declarație semnată de Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Violeta Ivanov și unul din deputații PLDM aceștia cer președintelui să „țină cont de voința exprimată a majorității”. 

Declarația semnată de cei patru „lideri” menționează că a luat act de declarația președintelui, și consideră neîntemeiate motivele invocate de președinte. Potrivit acestora, actul legislativ de demisie vine ca urmare a solicitării personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din funcție, prin urmare, nu ar avea relevanță în cazul „candidatului propus de ei”

„Ca atare, reiterăm faptul că preocupările menționate în comunicatul de presă al Președinției nu sunt susținute în baza Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale”, se menționează în declarație.

Publicitate

Totodată, aceștia au invocat situația politică și economică din țară, iar prin urmare „Reafirmăm determinarea noastră pentru susținerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, susținere pe care ne-o asumăm cu toată responsabilitatea, având pe deplin încredere în judecata noastră și a majorității celor 56 de deputați”.

Aceștia mai fac apel către Președintele Nicolae Timofti „să țină cont de voința exprimată de către majoritatea absolută din Parlamentul Republicii Moldova și să acționeze în temeiul interesului național și al Legii Supreme”.

„Declarăm în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale, inclusiv luând act de hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Decizia a fost formalizată de majoritatea absolută a deputaților din Parlament, iar potrivit Înaltei Curți, nu există deci nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui”, se mai menționează în declarație.

LIVE. Proteste în centrul capitalei organizate de PD și Platforma DA

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal