
Prevederile Constituției: În ce condiții poate fi demis președintele Republicii Moldova
După ce ieri, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a refuzat să semneze Decretul de desemnare a candidatului la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară, tot mai multe voci susțin că în aceste momente s-ar pregăti un scenariu de demitere a șefului statului. Haideți să vedem ce prevede Constituția și cum poate fi demis președintele.
・
Articolul 89.
Demiterea
(1) În cazul săvîrşirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi. (2) Propunerea de demitere poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neîntîrziat la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului şi Curţii Constituţionale explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Cu alte cuvinte, propunerea de demitere poate fi inițiată de cel puțin 34 de deputați. Acest număr poate fi ușor asigurat de fracțiunea PD (19+1) și cei 14 comuniști transfugi.
Președintele poate fi demis de Parlament cu votul a cel puțin 67 de deputați.
De unde pot veni aceste voturi este greu să spunem în aceste momente. Formule matematice ar fi multe aici. Cert este că un cuvânt de spus ar putea avea aici socialiștii, dar și cei 7 deputați rămași în fracțiunea PCRM. Asta dacă actuala majoritate parlamentară formalizată (56) nu va înregista și ea fisuri până la procedura de vot.
Igor Dodon a declarat deja că PSRM nu va vota pentru demiterea președinteleui în ianuarie.
Să nu uit un alt aspect. Potrivit aceluiași articol, președintele poate fi demis în cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției. Urmează să vedem care vor fi aceste fapte, în cazul în care va fi inițiată procedura de demitere a președintelui, și cine va da interpretarea dacă șeful statului a încălcat sau nu Constituția.
O altă posibilitate - Articolul 81.
Incompatibilităţi şi imunităţi
(1) Calitatea de Preşedinte al Republicii Moldova este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite. (2) Preşedintele Republicii Moldova se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului. (3) Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui Republicii Moldova, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor aleşi, în cazul în care săvîrşeşte o infracţiune. Competenţa de judecată aparţine Curţii Supreme de Justiţie, în condiţiile legii. Preşedintele este demis de drept la data rămînerii definitive a sentinţei de condamnare.
Și în acest caz sunt necesare 67 de voturi. Urmează să vedem dacă se adună. Ca timp însă această procedură ar fi mai îndelungată.
Abonează-te aici ca să primești Sinteza Zilei pe email în fiecare zi.