Intenţia managementului Domo de a revitaliza business-ul, în vara anului trecut, creând o entitate juridică curată de datorii şi fără probleme cu autorităţile, s-a năruit câteva luni mai târziu. În decembrie, DOMO SRL, o companie din grupul DOMO, îşi cerea insolvenţa. Datoriile acumulate de companie, care are conturile blocate de către ANAF, se cifrează la aproximativ 15,5 de milioane de euro, scrie economica.net.
Relația "tensionată" cu autoritățile din România și presiunea exercitată de mass-media, la care societatea a fost supusă, sunt motivele pentru care Domo SRL, compania care administrează brandul DOMO, magazinele DOMO şi domenul domo.ro, a fost nevoită să îşi ceară insolvenţă, se arată în încheierea redactată în urma şedinţei în care magistraţii Tribunalului Covasna au decis intrarea companiei în insolvenţă.
Domo susţine că, în ultimele luni ale anului, nu a avut suficienţi bani pentru a-şi desfăşura activitatea curentă, iar creditorii au refuzat să o ajute, urmare a problemelor cu autorităţile. "Principala cauză care a dus la instalarea incapacității de plată a fost lipsa capitalului de lucru, fără de care o societate care operează în domeniul de retail nu are cum să-şi deruleze operațiunile comerciale. Cu toate acestea, imposibilitatea de a atrage surse de finanțare s-a datorat în mod semnificativ, pe de o parte, relației tensionate a societății cu autoritățile și, pe de altă parte, presiunii exercitate de mass - media la care societatea a fost supusă, ca urmare a demersurilor agresive ale autorităților fiscale. În concret, societatea s-a găsit în situația de a nu mai putea accesa surse de finanțare, deoarece atât instituțiile financiar - bancare, cât și investitorii, cu care societatea a negociat finanțarea activității curente, s-au retras la aflarea informațiilor conform cărora societatea se află în mijlocul unor investigații de amploare declanșate de ANAF", potrivit informațiilor termene.ro.
„Sechestrul asigurator a blocat întregul flux al fondurilor așa de necesare achiziționării de noi mărfuri ce ar fi trebuit comercializate prin intermediul lanțului propriu de magazine în timpul celui mai important trimestru pentru sectorul de retail. În lipsa disponibilităților bănești, debitoarea nu numai că nu a mai putut contracta bunuri noi, dar nici măcar nu a mai putut achita taxele vamale pentru bunurile plătire parțial și livrate în portul Constanța. (...) Imposibilitatea de a mai achiziționa și de a mai aproviziona magazinele cu marfă nouă, de a o vinde prin intermediul magazinelor, fac imposibilă generarea de noi disponibilități bănești necesare pentru achitarea datoriilor curente și a datoriilor către furnizori", se specifică în document.
Din actele depuse la dosar reiese că, la data introducerii cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă, obligațiile comerciale față de creditorii societății erau de aproximativ 15.5 de milioane de euro, bani pe care compania nu are cu ce să îi achite. La această sumă se adaugă alţi aproximativ 48,3 milioane de euro, potrivit tabelului preliminar al creanţelor societăţii SC Family Home Concept, fosta Domo Retail SA.
Domo SRL a raportat în 2014 o cifră de afaceri de 11 milioane de euro şi pierderi nete de peste 50 mii euro. Compania este deţinută, potrivit ONRC, de Global Capital Investments Limited din Cipru şi omul de afaceri austriac Eugen Petrov. În spatele GCI s-ar afla însă tot Petrov.
Retailerul electroIT DOMO s-a lansat pe piața din Republica Moldova, pe data de 3 februarie 2015. Iulian Savin, Chief Executive Officer DOMO Moldova declara că în scurt timp vor fi deschise „câteva magazine de peste 1000 mp, după care vor urma altele mai mici. Valoarea investiției în 2015 este de circa 10 milioane euro, bani care reprezintă o investiție de peste hotare", a explicat Iulian Savin pentru Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.