
STUDIU. Cât sunt gata să plătească moldovenii pentru încălzirea locuinței
Magenta Consulting a realizat o cercetare care arată cum moldovenii reușesc să se adapteze creșterii prețurilor pentru energie termică și electrică. Majoritatea moldovenilor sunt asigurați cu căldură în calorifere pe timp de iarnă, cu toate acestea, unii recurg la luarea unor măsuri care ar economisi atât energia, cât și banii.
・
Studiul arată că trei pătrimi din intervievați în cea mai mare parte a timpului locuiesc la casă particulară pe pământ. 11% din moldoveni stau în apartament cu două camere, 7% - în apartament cu o cameră și cu un procent mai puțini sunt cei ce locuiesc în apartamente cu trei camere - 6%.
64% din respondenți sunt conectați la încălzirea centrală municipală. 21% din intervievați, din aceeași zonă, înfruntă gerurile iarna folosind un sistem autonom de încălzire cu gaz instalat chiar în propria locuință. 8% din locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți beneficiază de conexiunea la încălzirea centrală de la o stație autonomă din casa sau blocul lor. Și doar 2% sunt cei ce folosesc doar electricitatea ca să se încălzească iarna.

Așadar, 51% de respondenți au înlocuit geamurile vechi și simple cu cele din plastic (termopane) pentru a utiliza eficient energia termică și electrică în gospodăria lor. 48% au decis să opteze pentru becuri econome în locul celor de tip vechi, cu incandescență. 28% din moldoveni și-au izolat termic locuințele pe pereții din exterior, iar 18% - din interior. Mulți sunt și cei ce au scăpat de ușile prin care trece frigul, înlocuindu-le cu cele care sunt mai ermetice - 31%.
Magenta Consulting, prin studiul demarat, a stabilit suma optimă pe care un moldovean ar accepta să o plătească lunar pentru încălzirea locuinței sale - de la 750 de lei la 1 270 de lei. Acestea sunt limitele taxei pentru „cald în casă” încadrate în zona de confort financiar al moldovenilor.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1129 de oameni.