VIDEO. Ambasadorul SUA la Chișinău: Este o minciună că Statele Unite l-ar susține pe Plahotniuc

VIDEO. Ambasadorul SUA la Chișinău: Este o minciună că Statele Unite l-ar susține pe Plahotniuc

Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, a declarat luni că „cel mai important lucru e să existe un guvern puternic pro-european” în Moldova. Declarația sa a fost vehement criticată de societatea civilă și de internauți, vehiculându-se că SUA ar sprijini un guvern format prin scheme de șantaj și corupție, iar SUA ar susține persoana politicianului Vlad Plahotniuc.  Ambasadorul SUA la Chișinău, James. D. Pettit, a infirmat zvonurile spunând că vorbele lui Nuland au fost interpretate prin prisma „nemulțumirii oamenilor față de clasa politică din țară”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Politica” de la TV7.

„Cred că a fost o mare confuzie referitor la ceea ce a spus doamna Nuland. Ceea ce a spus ea e că s-a bucurat că s-a format o majoritate care ar putea crea un guvern. Noi toți am așteptat noua conducere și mulți au început să-și piardă răbdarea. Nuland și-a exprimat părerea că este un lucru bun că va fi un Guvern. E un rezultat bun, indiferent de cine este la guvernare. Restul sunt problemele interne ale țării. Comentariul ei nu s-a referit nici la calitatea executivului, nici la chestiunile politice”, a declarat James D. Pettit.

„Eu cred că reacția oamenilor la comentariul doamnei Nuland reflectă nemulțumirea lor față de politica din țară. Este dureros să văd că este atacată țara mea, că lumea socoate că SUA susține corupția sau oamenii care nu slujesc intereselor oamenilor. Eu pot să spun doar un singur lucru: nu noi am ales această clasă politică”, a mai adăugat ambasadorul.

Pettit despre Plahotniuc

Pettit a fost întrebat și dacă Statele Unite l-ar susține pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc. „Nu este adevărat că SUA susține candidatura lui Plahotniuc. Este o minciună”, a răspuns scurt Pettit.

În timpul emisiunii, diplomatul american a mai fost întrebat dacă a discutat cu Plahotniuc atunci când acesta candida la funcția de premier și dacă Plahotniuc l-ar fi convins pe Pettit că poate fi un bun prim-ministru.

„Noi ne-am întâlnit. Nu eu tre să fiu convins că omul e bun de prim-ministru. Eu știu mulți oameni în Moldova care ar fi buni premieri, dar nu eu aleg”, a spus Pettit.

Autor:

Publicitate

„Știu că Plahotniuc este un om foarte influent, dar eu nu știu ce controlează el. Influența nu vine doar de la un singur om, ci și de la presă și opoziție, apropo”, a mai ținut să adauge ambasadorul SUA.

Pettit a ținut să spună câteva cuvinte și despre informațiile privind șantajul și corupția în rândurile parlamentarilor sau chiar a președintelui Timofti. „Dacă într-adevăr se folosește șantajul și corupția în Parlament, asta este un lucru periculos și trebuie pedepsit. Eu știu că aveți temei pentru a crede astfel. Dar trebuie să dovediți acest lucru”, a conchis Pettit.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal