Încă o zi cu proteste! DA, PSRM și Usatîi cheamă lumea la ora 10:00. Filmul evenimentelor de ieri

Încă o zi cu proteste! DA, PSRM și Usatîi cheamă lumea la ora 10:00. Filmul evenimentelor de ieri

Organizatorii mitingurilor de protest de ieri cheamă și astăzi lumea în stradă, de la ora 10:00. Platforma DA își cheamă susținătorii în Piața Marii Adunări Naționale, în timp ce Igor Dodon și Renato Usatîi au făcut apel la propriul electorat să vină în fața clădirii Parlamentului. 

Platforma DA își cheamă susținătorii în Piața Marii Adunări Naționale de la ora 10:00. „Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale fac un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova şi-i îndeamnă să iasă şi mâine,cu începere de la ora 10.00, la manifestaţii de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, se menționează într-un apel al acestora. Totodată, protestatarii Platformei DA vor merge să picheteze clădirea Parlamentului.

„Această guvernare a reuşit să încalce toate procedurile democratice şi să sfideze întreaga societate”, se menționează în apelul organizatorilor.

Publicitate

Proteste și la Parlament

Liderul PSRM, Igor Dodon a chemat lumea la protest de pe scena protestatarilor, montată în fața Parlamentului.

„Nu contează dacă au primit sau nu jurământul. Acum nu trrebuie să alergăm prin subsoluri după miniștri să-i căutăm și să ne despărțim. Această putere este nelegitimă. Acum este important ca mâine să fim cât mai mulți”, a declarat de pe scena din fața Parlamentului Igor Dodon.

„Deoarece mâine așteptăm că țara să vină în piață. Astăzi am fost nepregătiți dar mâine trebuie să venim îmbrăcați. Azi am zis că nu trebuie să distrugem clădirile statului și să atacăm polițiștii. Dar așa cum se vor comporta ei cu noi, așa o să ne comportăm și noi cu ei”, a adăugat Renato Usatîi.

Filmul evenimentelor de ieri

Totul a început cu un anunț surpriză de la Parlament, venit la ora 12:28 de minute în care se anunța că la ora 13:00 urmează să fie convocată ședința Biroului Permanent. După nici 20 de minute de la ora biroului Permanent, Andrian Candu, spicherul Parlamentului a anunțat că ședința plenară urmează să fie convocată la ora 16:00.

LIVE. Parlamentul dezbate Programul de guvernare și componența Cabinetului Filip

Între timp, a avut loc o ședință a Comisiei Juridice care a stabilit un record la durată - puțin peste 7 minute, aprobând componența cabinetului și o semnare a declarației de integritate cu ușile închise.

Ședința Parlamentului a început la ora 16:00 cu 68 de deputați în sală. La ședință deputații PLDM au declarat că nu se vor prezenta, iar câțiva socialiști „s-au răzgândit”, și au fost totuși prezenți în sală.

A urmat un „bruiaj” cu vuvuzele a lui Pavel Filip din partea deputaților PSRM care au blocat tribuna. Filip și-a început discursul din lojă, a continuat din prezidiu și nu a mai încheiat întrucât în sală câțiva deputați s-au îmbrâncit, iar la propunerea lui Marian Lupu, aleșii poporului „au sărit peste proceduri”, trecând direct la prezetarea raportului comisiei Juridice. După un raport succint, deputații au votat componența și, în aplauzele deputaților au încheiat ședința.

LIVE. Protestele de la Parlament după votul acordat Guvernului Filip

Între timp, afară evenimentele au început să degenereze în ciocniri cu polițiștii, iar la un moment dat protestatarii au reușit să intre în clădirea Parlamentului, ocupând doar o mică secțiune la intrare.

„În seara asta se fac toate evaluările. Se verifică pagubele și sunt depuse mărturiile. SUnt analizate imaginile video. Deja sunt identificați provocatori. Deja de mâine se vor lua toate măsurile pentru a atrage la răspundere pe cei vinovați”, a declarat cu referire la pagubele provocate la Parlament Andrian Candu.

În timpul altercațiilor mai mulți polițiști au fost evacuați de protestatari din clădirea Parlamentului. În sânge cu capul spart a fost văzut unul din liderii Platformei DA, Chiril Moțpan iar liderul PL, Mihai Ghimpu a fost îmbrâncit de protestatari. După ce protestatarii de la Parlament s-au rărit, unii mergând în PMAN, alții în fața corturilor montate de Dodon și Usatîi sau acasă, membrii guvernului investit astăzi au reușit să depună jurământul de investire în fața președintelui departe de ochii lumii.

Informația a fost confirmată oficial de către Ion Păduraru, iar Președinția a expediat ulterior imagini video de la ceremonie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal