Presa internațională despre protestele de la Chișinău

Presa internațională despre protestele de la Chișinău

Presa internațională a reflectat pe larg evenimentele care au avut loc miercuri la Chișinău după ce 57 de deputați membri ai majorității parlamentare au votat programul de guvernare și componența Guvernului condus de Pavel Filip, transmite Agora.

Haosul domnește în capitala Republicii Moldova. Sute de manifestanți au intrat cu forța în clădirea Parlamentului, în semn de protest față de investirea noului guvern. Manifestanții înarmați cu răngi și dalte au reușit să spargă ușa din spate a clădirii legislativului, unde s-au izbit de scuturile polițiștilor. Unii au trecut peste capetele scutierilor și au intrat in Parlament. Situația a degenerat dramatic, iar la Parlamentul de la Chișinău s-a instalat haosul. Protestatarii s-au îmbrâncit cu forțele de ordine și au reușit sa ajungă pe scările parlamentului, deciși să forțeze intrarea, transmite ProTV București.

...

Publicitate

După învestirea noului Guvern Pavel Filip, câteva sute de manifestanţi protestează în faţa Parlamentului din Republica Moldova. Aceştia s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, gardul de protecţie împotriva Parlamentului cedând la un moment dat. Protestatarii scandează împotriva noului Guvern şi solicită alegeri anticipate, transmite postul de televiziune B1.

...

Mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului de la Chişinău pentru a denunţa Guvernul condus de premierul Pavel Filip, membru al Partidului Democrat (PDM), informează Mediafax.

...

Ministerul Afacerilor Externe din România face apel la actorii politici din Republica Moldova „să acţioneze cu toată răspunderea” pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip.

După o seară de miercuri agitată și precipitarea vertiginoasă a evenimentelor în preajma Parlamentului înconjurat de mii de protestatari, deputații pe timp de noapte în mod rapid și în secret au investit noul guvern condus premierul împotriva căruia protestează oamenii. Situația este tensionată la limită. Astăzi, liderii opoziției promit să organizeze o acțiune de protest cu participare a cel puțin o sută de mii de oameni, informează postul rus de televiziune Pervîi Kanal.

...

În Republica Moldova, membrii noului guvern condus de prim-ministrul Pavel Filip a depus jurământul. Procedura a avut loc la miezul nopții în reședința de stat, în lipsa presei și a societății civile. Ceremonia a fost foarte scurtă și a durat aproximativ șase minute. Lui Filip nu i s-a permis nici măcar să anunțe programul cabinetului său, informează postul de televiziune Vesti.

...

În urma protestelor de miercuri, 15 persoane, printre care 9 polițiști și 6 civili, au fost aduse la Spitalul de Urgență din Chișinău. Pacienții au fost diagnosticați cu leziuni de severitate medie, a relevat leziuni ale sistemului musculo-scheletice și ale capului, informează agenția de presă Ria Novosti cu referire la șeful secției Medicină Urgență din cadrul spitalului de Urgență, Igor Curov.

...

Mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului în capitala Republici Moldova, Chișinău, împotriva numirii noului premier Pavel Filip, informează BBC.

...

Un grup de protestatari a rupt cordoanele de poliție și au intrat în clădirea legislativului. Presa vorbește despre utilizarea gazelor lacrimogene, deoarece mai mulți polițiști au fost văzuți purtând măști antigaz. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa și se află în criză politică după dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar în 2014.

Susținătorii opoziției din Republica Moldova au luat cu asalt, miercuri, clădirea parlamentului după ce deputații au aprobat în regim de urgență, fără discuție prealabilă, un nou guvern condus de fostul ministru al Tehnologiilor Informaționale, Pavel Filip. Candidatura acestuia a fost aprobată cu 57 de voturi din 101, informează postul de televiziune Euronews, citat de Agora.

...

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a făcut apel la calm și un dialog între protestatari și autorități. Ambasada SUA la Chișinău a cerut autorităților să se întâlnească cu protestatarii și să discute problemele într-un mod calm și transparent, scrie Associated Press.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal