Parlamentul European: Rusia să înceteze să se mai amestece în Republica Moldova

Parlamentul European: Rusia să înceteze să se mai amestece în Republica Moldova

Federația Rusă trebuie să înceteze să se mai implice direct sau indirect în conflictele din Georgia, Moldova și Ucraina și să interfereze cu aspirațiile lor europene, se afirmă într-o rezoluție a Parlamentului European pe tema progreselor făcute de aceste țări pe calea reformelor, scrie digi24.ro.

Parlamentul subliniază, totodată, că susținerea financiară a Uniunii Europene depinde de progresele unor reforme concrete în aceste țări.

La un an de la ratificarea celor trei acorduri de asociere și liber-schimb, eurodeputații au trecut în revistă reformele care încă mai trebuie înfăptuite și, de asemenea, au luat act de referendumul din 6 aprilie pe tema acordului UE-Ucraina, care se va organiza în Olanda.În ceea ce privește Republica Moldova, eurodeputații salută învestirea noului guvern de la Chișinău, după mai bine de un an de impas cauzat de o „instabilitate politică sistemică”. Pe de altă parte, eurodeputații consemnează cu regret dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar și cer insistent ca vinovații să fie aduși în fața justiției.

Publicitate

În rezoluția adoptată joi, Parlamentul European salută progresele din Georgia, Moldova și Ucraina, care „au ales calea unei integrări politice și economice mai pregnante cu Uniunea Europeană”. Eurodeputații spun că în primele 12 luni de la aplicarea acordurilor, exporturile Georgiei către UE au crescut cu 15 la sută, iar cele ale Moldovei cu 62 la sută li se așteaptă la o creștere similară a exporturilor ucrainene.

În ceea ce privește Rusia, eurodeputații condamnă suspendarea acordului de liber-schimb pe care Moscova îl avea cu Ucraina din momentul în care acordul de liber-schimb dintre Ucraina și UE a intrat în vigoare. Parlamentul European critică „restricțiile comerciale severe” impuse de Rusia pentru importurile din Ucraina și este îngrijorat de paralizia economică și financiară a Ucrainei, reamintind că este nevoie de un ajutor financiar suplimentar al Uniunii Europene acordat acestei țări.

Pe de altă parte, eurodeputații cer statelor membre UE să evite construirea de noi gazoducte care pornesc din Rusia și care ocolesc Ucraina, așa cum e „Nord Stream 2”.

Europarlamentarii așteaptă, însă, ca liderii ucraineni să-și respecte angajamentele în materie de luptă anticorupție, fenomen endemic care, în opinia lor, constituie cel mai mare obstacol în eforturile de reformă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal