Stratfor: Pe fundalul protestelor, Republica Moldova în sfârșit a desemnat un Guvern

Stratfor: Pe fundalul protestelor, Republica Moldova în sfârșit a desemnat un Guvern

„Votul de încredere acordat Guvernului condus de Pavel Filip pe 20 ianuarie a încheiat impasul politic de aproape trei luni într-o țară unde competiția dintre Rusia și Occident joacă un rol important”, consideră experții grupului de analiza Stratfor într-un articol despre evenimentele din ultimele zile din Republica Moldova, transmite Agora.

„Evenimentele recente în procesul de formare a unui nou guvern demonstrează cât de divizat este sistemul politic din Republica Moldova. Țara este împărțită aproape egal între partidele pro-europene, cum ar fi Partidul Democrat, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat, și partidele pro-ruse cum ar fi Partidul Socialiștilor, Comuniștilor și Partidul Nostru. Această divizare a dus la mai multe dizolvări ale Guvernului și alegeri anticipate în ultimii ani”.

De cealaltă parte „reprezentanții unor facțiuni mai mici pro-occidentali, cum ar fi Platforma Civică Demnitate și Adevăr și partidul format recent în jurul fostului ministru al Educației, Maia Sandu, s-au adunat, de asemenea, pentru a protesta împotriva noului guvern, acuzându-l pe acesta de slăbiciune și corupție pe motivul legăturilor sale cu Plahotniuc”, scriu experții americani.

Publicitate

Potrivit acestora, „protestele probabil vor continua, și chiar ar putea crește în dimensiune și intensitate atâta timp cât noul guvern va fi la putere. Protestatarii ar putea încerca să-și mențină prezența în clădirea Parlamentului, precum și în alte clădiri guvernamentale, asemeni protestelor din Euromaidanul ucrainean de la sfârșitul anului 2013 - începutul anului 2014 care în cele din urmă l-au răsturnat pe președintele, Viktor Ianukovici”.

„O altă provocare mai largă va ține de situația economică precară a Republicii Moldova. Țara încă nu își revenise de la deprecierea monedei, dar și de la scandalul de corupție bancar, care a costat Republica Moldova peste un miliard de dolari, sumă egală cu circa 12,5 la sută din produsul intern brut al țării”, se menționează în articolul de analiză.

„În asemenea condiții, inclusiv componența din ce în ce mai schimbătoare a Parlamentului va oferi Guvernului Filip foarte puțin spațiu de manevră. În cazul unui alt colaps al guvernului, alegerile anticipate, probabil, vor fi inevitabile și ar oferi elementelor pro-ruse din Republica Moldova o șansă de a bloca, dacă nu invers, eforturile Moldovei de integrare cu Uniunea Europeană”, conchid analiștii americani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal