BNM a blocat un grup de acționari MAIB

BNM a blocat un grup de acționari MAIB

Banca Națională a Moldovei anunță că a blocat un grup de acționari ai Moldova Agroindbank, ce ar fi acționat în mod concertat. S-a întâmpla la 23 decembrie anul trecut când grupul de acționari au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 3,53 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. 

„Acționarii BC „Moldova-Agroindbank” S.A.- Money@Box Ltd, Nestol Limited, Business Worldwide Alliance Financial Services Ltd și Advanced Asset Protection LTD au fost informați despre incidența prevederilor art.15 alin.(2) din Legea instituțiilor financiare vizînd suspendarea de drept a exercițiului dreptului de vot, al dreptului de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, al dreptului de a introduce chestiuni în ordinea de zi, al dreptului de a propune candidați pentru membrii consiliului băncii, ai organului executiv și ai comisiei de cenzori ale băncii și al dreptului de a primi dividende”, se menționează într-un comunicat al BNM. Banca Națională a solicitat acționarilor nominalizați de a se conforma cu prevederile Legii instituțiilor financiare care stipulează obligativitatea acționarilor de a înstrăina, în termen de 3 luni de la data de 23 decembrie 2015, acțiunile aferente cotei substanțiale achiziționate, fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, în capitalul social al BC „Moldova-Agroindbank” S.A.. În luna aprilie 2015 au fost efectuate o serie de tranzacții cu acțiunile BC „Moldova-Agroindbank” S.A., inclusiv cu acțiunile de tezaur ale băncii. În urma acestor tranzacții, acționari ai băncii au devenit următoarele persoane juridice nerezidente: Business Worldwide Alliance Financial Services Ltd (cu o cotă în capitalul social al băncii de 0,98 la sută), Money@Box Ltd (0,95 la sută), Nestol Limited (0,98 la sută) și Advanced Asset Protection LTD (0,61 la sută). Conform Legii instituțiilor financiare, achiziționarea cotelor de participare sub 1 la sută din capitalul social al băncii nu necesită solicitarea permisiunii prealabile din partea Băncii Naționale. Acționarii nominalizați nu au solicitat, și, prin urmare, nu au primit permisiunea prealabilă a Băncii Naționale pentru achiziționarea acestor cote individuale. Banca Națională va acționa în continuare în conformitate cu legislația în vigoare și cu cele mai bune practici internaționale în vederea sporirii nivelului de transparență a structurii acționarilor și asigurării unei administrări prudente și sănătoase a băncilor.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal