Carnetele de muncă ar putea fi înlocuite cu o platformă on-line

Carnetele de muncă ar putea fi înlocuite cu o platformă on-line
Foto: USAID

Ministerul Muncii și BRITE (Programului USAID Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător) elaborează un Registru al Salariaților care va înlocui carnetele de muncă. Acest Registru va reprezenta o platformă on-line, care va reduce povara administrativă pentru agenții economici, va oferi mai multe date instituțiilor statului și va exclude posibilitatea fraudării datelor referitor la istoricul serviciului sau anumite date ale salariatului.

Evidența salariaților și stabilirea vechimii în muncă prin intermediul carnetului de muncă pe suport de hârtie este depășită, generând dificultăți pentru agenții economici. O soluție ce elimină aceste inconveniențe este Registrul Salariaților, consideră mai mulți experți din domeniul resurselor umane.

„Procedura de completare şi păstrare a carnetelor de muncă este una destul de costisitoare. Agentul economic trebuie să le cumpere, să le completeze în modul stabilit, să ţină două registre. Practica a demonstrat că utilizarea carnetelor de muncă constituie mai mult un obstacol decât o facilitate. De foarte multe ori ele s-au pierdut din vina angajatorului sau al salariatului și atunci a creat o serie de probleme în vederea stabilirii vechimii în muncă ți al istoricului în serviciu. Pe de altă parte unii cetățeni s-au dovedit a fi foarte inventivi și dacă nu le conveneau anumite înscrieri în carnetul de muncă își creau altul sau dețineau  două trei carnete de muncă.

Experiența altor state și evoluția tehnologică ne demonstrează că avem posibilitatea să scăpăm de aceste carnete de muncă în forma scrisă. Cea mai bună soluție nu este să creăm un carnet de muncă electronic, ci un Registru al Salariaților care să conțină inclusiv informația deținută în carnetul de muncă. Această platformă va genera informații pentru salariați, angajatori și instituțiile statului” a declarat Iurie Crăciuneac, vice-ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în cadrul unei în cadrul unei mese rotunde la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi ai Programului USAID Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător (BRITE).

„Scopul creării Registrului Salariaților, este reducerea poverii administrative pentru agenții economici din Republica Moldova. Oricare ar fi forma acestui Registru el trebuie să simplifice actuala procedură de prezentare a datelor în resurse umane sau gestionarea  acestor date. Totuși, carnetele de muncă nu-și vor pierde puterea juridică, chiar dacă va fi implementat Registrul Salariaților”, afirmă Mihai Bologan, expert în cadrul Programului BRITE.

Conceptul BRITE privind crearea Registrului Salariaților prevede simplificarea procedurilor de raportare privind resursele umane, regândirea raportării către Inspectoratul de Stat al Muncii și completarea Registrului Salariaților doar din date administrative.

Avantajele Registrul Salariaților în comparație cu carnetele de muncă
• Registrul va conține mai multe informații, inclusiv despre angajările prin cumul și alte tipuri de contracte, decât cele de bază.
• În prezent, nu există o bază de date electronică ce ar conține informațiile din carnetele de muncă, Registrul Salariaților va conține cele mai relevante date, ce vor putea fi analizate, procesate și utilizate pentru elaborarea de politici sau în beneficiul persoanelor fizice și/sau juridice.
• Implementarea Registrului salariaților reduce din povara administrativă pentru agenții economici, inclusiv ar fi posibil de redus cantitatea de informații statistice raportate de companii.

Beneficii pentru agenții economici:
• Nu vor mai gestiona carnetele de muncă.
• La angajarea unei persoane, va putea solicita informații atât despre locurile de bază, cât și despre cele prin cumul.
• Reducerea poverii de raportare, prin eliminarea raportării către Inspectoratul de Stat al Muncii  și reducerea unor rapoarte către Biroul Național de Statistică.

Majoritatea Specialiștilor în domeniul resurselor umane, din peste 25 mari companii din Republica Moldova, care au fost prezenți la masa rotundă organizată de BRITE și Ministerul Muncii pe 21 ianuarie, pledează pentru ca acest Registru să nu conțină elemente care trebuie gestionate pe suport hârtie. O platformă digitală este salutată în contextul când va reduce cheltuielile asumate de angajator, precum și timpul necesar prelucrării datelor angajaților, mai ales când este vorba de întreprinderi mari cu sute și mii de angajați.

Beneficiile Registrului Salariaților sunt evidente, totuși urmează să fie elaborat un concept de compromis, care să nu creeze dificultăți sau probleme tuturor părților implicate.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme

Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme

Un irakian din SUA a fost arestat după ce ar fi complotat pentru a-l asasina pe fostul președinte american George W. Bush

Un irakian din SUA a fost arestat după ce ar fi complotat pentru a-l asasina pe fostul președinte american George W. Bush

Două persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la o școală primară din SUA

Două persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la o școală primară din SUA

Advertoriale
Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon
 • 2
  „Remarci neprietenoase”: MAE din Rusia reacționează tăios în adresa Maiei Sandu, după felicitarea lui Putin de 9 mai
 • 3
  Kremlinul consideră situația cu Dodon o chestiune internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
 • 4
  Fostul președinte Igor Dodon a fost escortat de procurori (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.