Carnetele de muncă ar putea fi înlocuite cu o platformă on-line

Carnetele de muncă ar putea fi înlocuite cu o platformă on-line
Foto: USAID


Ministerul Muncii și BRITE (Programului USAID Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător) elaborează un Registru al Salariaților care va înlocui carnetele de muncă. Acest Registru va reprezenta o platformă on-line, care va reduce povara administrativă pentru agenții economici, va oferi mai multe date instituțiilor statului și va exclude posibilitatea fraudării datelor referitor la istoricul serviciului sau anumite date ale salariatului.

Evidența salariaților și stabilirea vechimii în muncă prin intermediul carnetului de muncă pe suport de hârtie este depășită, generând dificultăți pentru agenții economici. O soluție ce elimină aceste inconveniențe este Registrul Salariaților, consideră mai mulți experți din domeniul resurselor umane.

„Procedura de completare şi păstrare a carnetelor de muncă este una destul de costisitoare. Agentul economic trebuie să le cumpere, să le completeze în modul stabilit, să ţină două registre. Practica a demonstrat că utilizarea carnetelor de muncă constituie mai mult un obstacol decât o facilitate. De foarte multe ori ele s-au pierdut din vina angajatorului sau al salariatului și atunci a creat o serie de probleme în vederea stabilirii vechimii în muncă ți al istoricului în serviciu. Pe de altă parte unii cetățeni s-au dovedit a fi foarte inventivi și dacă nu le conveneau anumite înscrieri în carnetul de muncă își creau altul sau dețineau  două trei carnete de muncă.

Experiența altor state și evoluția tehnologică ne demonstrează că avem posibilitatea să scăpăm de aceste carnete de muncă în forma scrisă. Cea mai bună soluție nu este să creăm un carnet de muncă electronic, ci un Registru al Salariaților care să conțină inclusiv informația deținută în carnetul de muncă. Această platformă va genera informații pentru salariați, angajatori și instituțiile statului” a declarat Iurie Crăciuneac, vice-ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în cadrul unei în cadrul unei mese rotunde la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi ai Programului USAID Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător (BRITE).

„Scopul creării Registrului Salariaților, este reducerea poverii administrative pentru agenții economici din Republica Moldova. Oricare ar fi forma acestui Registru el trebuie să simplifice actuala procedură de prezentare a datelor în resurse umane sau gestionarea  acestor date. Totuși, carnetele de muncă nu-și vor pierde puterea juridică, chiar dacă va fi implementat Registrul Salariaților”, afirmă Mihai Bologan, expert în cadrul Programului BRITE.

Conceptul BRITE privind crearea Registrului Salariaților prevede simplificarea procedurilor de raportare privind resursele umane, regândirea raportării către Inspectoratul de Stat al Muncii și completarea Registrului Salariaților doar din date administrative.

Avantajele Registrul Salariaților în comparație cu carnetele de muncă
• Registrul va conține mai multe informații, inclusiv despre angajările prin cumul și alte tipuri de contracte, decât cele de bază.
• În prezent, nu există o bază de date electronică ce ar conține informațiile din carnetele de muncă, Registrul Salariaților va conține cele mai relevante date, ce vor putea fi analizate, procesate și utilizate pentru elaborarea de politici sau în beneficiul persoanelor fizice și/sau juridice.
• Implementarea Registrului salariaților reduce din povara administrativă pentru agenții economici, inclusiv ar fi posibil de redus cantitatea de informații statistice raportate de companii.

Beneficii pentru agenții economici:
• Nu vor mai gestiona carnetele de muncă.
• La angajarea unei persoane, va putea solicita informații atât despre locurile de bază, cât și despre cele prin cumul.
• Reducerea poverii de raportare, prin eliminarea raportării către Inspectoratul de Stat al Muncii  și reducerea unor rapoarte către Biroul Național de Statistică.

Majoritatea Specialiștilor în domeniul resurselor umane, din peste 25 mari companii din Republica Moldova, care au fost prezenți la masa rotundă organizată de BRITE și Ministerul Muncii pe 21 ianuarie, pledează pentru ca acest Registru să nu conțină elemente care trebuie gestionate pe suport hârtie. O platformă digitală este salutată în contextul când va reduce cheltuielile asumate de angajator, precum și timpul necesar prelucrării datelor angajaților, mai ales când este vorba de întreprinderi mari cu sute și mii de angajați.

Beneficiile Registrului Salariaților sunt evidente, totuși urmează să fie elaborat un concept de compromis, care să nu creeze dificultăți sau probleme tuturor părților implicate.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.