Ministerul Economiei promite o avalanșă de reforme: 100 de priorități pentru 100 de zile

Ministerul Economiei promite o avalanșă de reforme: 100 de priorități pentru 100 de zile

Ministrul Economiei Octavian Calmîc își propune ca în următoarele 100 de zile instituția pe care o conduce să implementeze 100 inițiative, care să relanseze economia națională și relațiile cu partenerii internaționali.

Actualul Ministru al Economiei, Octavian Calmîc a anunțat care sunt prioritățile de activitate a instituției pe care o conduce pentru următoarele 100 de zile.

„Pornind de la Programul de Guvernare Ministerul Economiei a trasat 100 de priorități pentru 100 de zile, care pot fi grupate în 10 blocuri de bază. Ne propunem modernizarea economiei și relansarea relațiilor cu partenerii străini. Un prim bloc de măsuri imediate este restabilirea relațiilor cu FMI și donatorii internaționali agenda cu România și Bruxellesul. De asemeni resetarea relațiilor cu Federația Rusă, Ucraina, Belarus și alți parteneri externi.

Publicitate

Pe partea de reforme interne în capul mesei este implementarea Acordului de Asociere și DCFTA, care reprezintă de facto agenda noastră internă de reforme. Vom veni cu un șir de instrumente de facilitare de dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Ne propunem introducerea unor moratorii la controalele care sunt efectuate de către organele cu funcții de control asupra businessului mic și mijlociu, precum și asupra businessului mai mare. Întreprinderile noi create nu vor fi verificate pe un termen de până la trei ani, cu condiția că ei respectă legislația muncii și cea fiscală”, declară Ministrul Economiei.

„Un rol aparte are atragerea investițiilor prin eliminarea barierelor administrative, care au avut un impact mai pronunțat asupra oamenilor de afaceri, în ultimul timp. Ca infrastructură vor fi utilizate zonele și subzonele economice libere, precum și parcurile industriale”, promite Octavian Calmâc.

De asemenea el mai spune că domeniul energetic cu tot setul de proiecte investiționale, vor fi discutate mâine în cadrul vizitei Premierului la București care va avea loc pe 26 ianuarie 2016. „Este vorba de extinderea gazoductului Ungheni-Chișinău și implementarea a două linii de tensiune înaltă de interconexiune pe energie electrică între România și R. Moldova. Studiile de fezabilitate au fost realizate, iar acum ne aflăm în stadiul de proiectare. De asemenea ne propunem promovarea pachetului de legi care au trecut prima lectură în Parlament. Este vorba de Legea cu privire la gazele naturale, Legea cu Privire la energia electrică și Legea cu privire la resursele regenerabile”, afirmă Ministrul.

El mai declară că Ministerul Economiei nu are ca scop majorarea impozitelor, ci mai buna administrare a acestora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal